Material

Vilket material är egentligen det mest miljövänliga och hållbara? Det är den absolut vanligaste frågan jag brukar få, så självklart ska vi reda ut det. I det här artikeln hittar du därför allt detta:

Kvinna med kläder i olika material
Foto: Caroline Solberg

Alla material har en stor påverkan

Alla material, oavsett vilket, kräver stora resurser och har en negativ påverkan. Det är viktigt att komma ihåg. Så mycket som mellan 7000–29 000 liter vatten och 1,5–6,9 kg kemikalier är det som krävs för att producera ett enda kilo textil. Och detta kilo genererar dessutom mellan 10–40 kg koldioxid i utsläpp (Källa: Mistra Future Fashion/Naturvårdsverket).

Och det gör att inget material eller plagg är “bra för miljön”. Vi gör därför inte heller en klimatinsats genom att köpa ytterligare en tröja av ekologisk bomull. Trots att det är vad klädföretagen gärna vill få oss att tro.

Vilket är det mest hållbara materialet?

Material är superkomplext, och betydligt mer komplicerat än vad det flesta av oss tror. Alla material har både sina fördelar som sina nackdelar (och längst ner i den här artikeln hittar du mer info om varje enskilt material). Generellt kan en säga att det som avgör hur bra eller dåligt ett material är för miljön är både hur det är producerat men också hur länge det används. Och därför kräver frågan om vad som är bästa materialet ett lite längre svar:

Många steg från fiber till färdigt plagg

För att tillverka ett enda plagg krävs det mängder med olika steg från fiber till färdig produkt. Pratar vi exempelvis bomull ska den odlas, skördas, bearbetas, spinnas till en bomullstråd, färgas, vävas till ett tyg och sedan sys till ett färdigt plagg (plus massa fler saker). Och varje steg går att göra på flera olika sätt, vissa riktigt dåliga för miljön och andra hyfsat bra. Det här gör att det alltså finns lika stora variationer inom ett material som mellan olika material. Här har klädföretagen ett stort ansvar att göra det bästa de kan.

Gröna byxor i yllematerial
Foto: Caroline Solberg

Både tillverkning och användning avgör

Den absolut största delen av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktion, hela 80 %, och det betyder att ju färre nya plagg vi producerar desto bättre är det. En vanlig t-shirt används i genomsnitt 30 gånger, men om vi skulle dubblera det till 60 gånger så halveras klimatpåverkan (Källa: Mistra Future Fashion). Så med det sagt, du kan köpa den mest ekologiska, certifierade och schysst producerade t-shirt som finns, men om den sen ligger bortglömd i byrålådan efter någon vecka så är det alltså inget hållbart köp. Och det oavsett hur hållbart det är på pappret.

Vad som är ett hållbart material avgörs alltså både av hur det är tillverkat och hur det används. Och det gör att det av naturliga skäl inte går att generalisera genom att säga exempelvis att “ylle alltid är jättebra och polyester alltid jättedåligt”. För det är alltså betydligt mer komplex än så.

Det enda du behöver kunna

Men för att inte göra det alldeles för komplicerat och svårt går det faktiskt också att svara på frågan om bästa materialet med en enda mening. Och det svaret är:

Det mest hållbara materialet är det som du använder.

Mest hållbara materialet

Jepp. Svårare än så behöver det alltså inte vara.

Allt prat om material – en överkurs?

Material är självklart inte ointressant att prata om eller att lära sig mer om. Men se det mer som en extrakurs för dig som är intresserad. Och istället för att gå vilse i olika bomullsfibrer och typer av polyester kan det vara skönt att veta att det viktigaste alltid är att grejerna blir använda. Så lägg ditt krut där!

Och ha gärna detta i minnet:

Det mest miljövänliga materialet och plagget är det som:

  1. Aldrig tillverkas
  2. Redan har tillverkats – köp secondhand!
  3. Du älskar och trivs i – för det kommer du vilja bära länge och mycket!

Johanna Leymann material
Foto: Caroline Solberg

4 bra frågor att ställa sig

För att dina plagg verkligen ska bli använda behöver du veta vilka material du trivs i samt har behov av. Ställ dig gärna därför dessa frågor:

Vilka plagg är favoriter, och vilket material är de i?

Samt också vilka plagg gillar du inte och har det något med materialet att göra? Exempelvis, tycker du att ylle kliar eller är det jätteskönt? Blir du svettig av polyester eller är det praktiskt i din vardag?

Vilka plagg har hållit bra respektive inte?

Vilka har gått sönder/blivit nopprigt/tappat passform, och vad kan du lära dig av det när det gäller material (och klädföretag/märken)?

Hur ambitiös och intresserad är du av kläd- och tvättråd?

Vissa material kräver mer än andra, var ärliga med dig själv om vad du klarar av att ta hand om. Exempelvis är det väldigt ohållbart att tvätta sönder den där ekologiska ylletröjan det första du gör. Precis som om du inte orkar ta hand om de vegetabiliskt garvade läderskorna.

Vilket behov har du av olika funktioner?

Välj material efter funktion (läs mer om det i de olika materialguiderna, länkar hittar du här nedan). Regnjackan kanske måste vara av polyester? Och elastan i jeans är kanske skönt för att kunna röra sig bra? Precis som att bomullsstrumpor som är uppblandade med lite konstfibrer (polyester, polyamid, elastan) brukar hålla längre eftersom det gör tyget starkare.

Material textilfibrer

Textillära – en grundkurs

Det bästa materialet är alltså det som används, men vad exakt innehåller våra olika kläder? Låt oss dyka in i lite grundläggande materialkunskap:

Materialen vi använder till våra kläder går att dela upp i två kategorier:

Naturmaterial

Här hittar du allt som har ett naturligt ursprung, och kommer från:

  • Växter: bomull, lin (linne), hampa. Olika växtdelar ger textilfibern. Läs mer: Bomull
  • Djur: ull (ylle) och silke (siden). Delar från djur, där vissa kan tas när djuret lever och andra när det är dött. Även läder kan sorteras in här.

Konstmaterial

Här finns de tyger som har skapats på konstgjord väg. Även denna kategori går att dela in i två:

  • Syntetfibrer: polyester, polyamid, akryl, elastan och nylon med mera. De är vanligtvis alla gjorda på olja, och är helt framställda på kemisk väg. Läs mer: Polyester etc
  • Regenatfibrer: viskos, tencel och lyocell med mera. Detta är ett konstmaterial men med naturligt ursprung då dessa fibrer har celluosa (trä) som grund. För att omvandla detta till textilfibrer krävs en kemisk process. Även tyg gjort av bambu brukar sorteras in här, då det oftast är en slags viskos. Läs mer: Viskos etc

Bomull

Vill du lära dig mer om bomull? Klicka på bilden för att komma till artikeln:

Bomull

Viskos

Vill du lära dig mer om viskos, tencel och lyocell med flera? Klicka på bilden för att komma till artikeln:

Viskos

Polyester

Vill du lära dig mer om polyester, akryl, polyamid och elastan med flera? Klicka på bilden för att komma till artikeln:

Polyester

Linne

Vill du lära dig mer om linne? Klicka på bilden för att komma till artikeln:

Linne

Ylle

Vill du lära dig mer om ylle? Klicka på bilden för att komma till artikeln:

Ylle

Siden

Vill du lära dig mer om siden? Klicka på bilden för att komma till artikeln:

Siden

Senast uppdaterad 28 juni 2022

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig