“Polyester är det absolut minst hållbara materialet” är säkert en mening du har hört – men stämmer det? Och varför i så fall? I den här guiden har jag sammanställt massvis med fakta om polyester och andra syntetmaterial. Läs också gärna min artikel om material för att få en mer övergripande bild på det här med “hållbara material”!

Polyester klänning
Foto: Damon Hatefi

Vad är syntetmaterial?

Polyester, akryl, polyamid och elastan är alla syntetmaterial och är generellt gjorda av fossil olja. D v s en icke förnyelsebar råvara, och därmed allt annat än en toppengrej. Orimligt nog, mitt i en klimatkris, så är polyester faktiskt ett billigt material. Och därför är mycket av fast fashion-kedjornas plagg i just syntetmaterial eftersom lägst prislapp och mest trend är i fokus. Toppar, blusar och klänningar i 100 % polyester och stickade tröjor i 100 % akryl är vanligt, precis som att andra material som bomull och viskos ofta blandas upp med en del syntet för att kunna hålla priset lägre.

Billigt material

Billiga plagg i syntetmaterial där ingen förväntar sig att plagget ska hålla längre än några användningar är ett reellt problem när vi snackar modeindustrins negativa påverkan (läs gärna mer om allt det här: Så funkar textilindustrin). Och en stor del beror såklart på mängden som produceras: varje tillverkas exempelvis 57 miljoner ton polyester i världen (Källa: Textile Exchange)

Många olika egenskaper

Med syntetmaterial är inte bara av ondo – utan kan också, utifrån hur det används, fylla viktiga funktioner. Syntetfibrer går att skapa med massvis med olika egenskaper och vi snackar saker som stretch, slitstarkt, tåligt och skrynkelfritt med mera. Så med det sagt: regnkläder är ofta av syntetmaterial för att stå emot väta precis som att en andel syntetfibrer i exempelvis ett par strumpor gör de mer slitstarka och håller längre över tid. Så ja, det är både av ekonomiska skäl och funktion som syntetmaterial återfinns i de allra mest skiftande plagg, alltifrån ytterplagg, sportkläder och stickade tröjor till underkläder, badkläder, strumpbyxor och stretchjeans.

Polyester kläder på ställning
Foto: Damon Hatefi

Hur många olika varianter finns det?

Det finns många olika varianter av syntetmaterial men några av de vanligaste är polyester, akryl, polyamid och elastan. Den gemensamma nämnaren är att de alla är framställda på kemiska väg och med petroleumprodukter (fossil olja) som grund (och därmed använder dessa textila fibrer samma råvara som helt vanlig plast).

Syntetfibrer går rent tillverkningsmässigt att variera i det oändliga beroende på vilka egenskaper, funktioner och utseenden som efterfrågas. Här hittar du info om de olika:

Vad är polyester?

Polyester är vårt i särklass vanligaste material, hela 52 % av all världens textilfibrer är nämligen polyester (Källa: Textile Exchange). Så om du inte redan brukar göra det: titta på tvättlapparna i klädbutikerna nästa gång. Och jag lovar att du kommer bli förvånad över hur otroligt vanligt det är! (Läs mer: Good on You: Polyester)

Vad är akryl?

Akryl används som ersättning för ylle i stickade plagg.

Vad är polyamid?

Polyamid används bl a i strumpbyxor. Nylon är samma sak som polyamid men ett registrerat varumärke i grunden (av företaget DuPont år 1938). (Läs mer: Good on You – Nylon)

Vad är elastan?

Elastan används för att ge stretch, och återfinns därför som en mindre procentandel i alltifrån stretchjeans till strumpor och underkläder. Lycra och spandex är varianter av elastan, men i grunden två registrerade varumärken.

Vad är fleece?

Fleece är egentligen en typ av tyg: det är den ruggade lite ulliga ytan som ger namnet och kan vara gjort av såväl ylle och bomull som polyester. För det är nämligen så här: det material vi lite slarvigt kallar för bara “fleece”, och tänker på när vi exempelvis pratar om mikroplaster (mer om det nedan), heter egentligen polyesterfleece.

Vad menas med återvunnen polyester?

Lite då och då dyker en på kläder gjorda av återvunnen polyester (recycled polyester), och oftast är de då gjorda på PET-flaskor eller fiskenät. Inte av gamla polyesterplagg.

Det låter ju förstås himla smart, men det finns några bra saker att veta här:

Läs mer om Textilåtervinning

Polyester plagg på galgar
Foto: Damon Hatefi

Vad är fördelarna med polyester etc?

Slitstarkt och tåligt

Syntetmaterial som polyester och dess kompisar är väldigt slitstarkt och tåligt. Det är svårt att tvätta sönder, torkar snabbt och du behöver inte stryka. Perfekt för dig som tycker att det här med tvätt och klädvård ska vara enkelt och smidigt.

Många gånger är materialen i våra kläder uppblandade med några procent syntetmaterial, och när det gäller plagg som slits mycket kan det ur ett hållbarhetsperspektiv faktiskt vara bra (trots grunden med olja). D v s ett par strumpor i 100 % bomull kommer att slitas och gå sönder fort. Men består de av några procent polyamid så blir livslängden väsentligt mycket längre. Och saker vi kan ha länge är såklart alltid en vinst för miljön!

Funktion och egenskaper

Jag har nämnt det tidigare: syntetmaterial går att skapa med en mängd olika egenskaper och funktioner. Så utifrån vilket behov du har av ett specifikt plagg så kan det fyllas med rätt material: elastan för stretch och polyester för skaljackan och så vidare. Så, syntetmaterial är helt enkelt toppen när du har ett specifikt behov av funktion och slittålighet!

Vad är problemen med polyester etc?

Obekvämt och svettigt

Nog för att polyester är ett himla praktiskt material, men så värst vidare skönt är ofta inte. Materialet gör dig nämligen lätt både svettig och frusen och ja, att bära polyester är lite som att klä sig i en plastpåse. De är ju nämligen båda gjorda av olja!

Sportkläder är ofta gjorda av polyester och det fungerar så här: materialet “andas” inte i sig men det suger upp svett bra och torkar snabbt. Vilket gör att du upplever att kläderna håller dig torr.

Gjort av olja

Polyester och dess olika varianter är som sagt gjorda av olja. Vilket är en icke förnyelsebar fossil råvara – och mitt i brinnande klimatkris är det helt enkelt dumt att inte låta det som är kvar stanna i marken.

Mikroplaster i världshaven

Dessutom, om du är en miljövurmare så är det inte bara oljan som råvara som är problemet. Syntetmaterial släpper nämligen små plastpartiklar varje gång du tvättar det. Och dessa partiklar är så små att de inte helt fångas upp i reningsverken. Istället fortsätter de ut i våra hav där djurplankton äter upp dem. Vilket på sikt riskerar att försämra livskraft och fortplantningsförmåga hela vägen till toppen av näringskedjan där vi människor finns.

Viktigt att notera här är att vi idag ännu inte vet omfattningen av textilens andel av de mikroplaster som finns i haven (mikroplast kommer ju från många olika håll) Det behöver helt enkelt forskas mer på detta innan vi vet helt säkert. Men som alltid, det är inte dumt att ta det säkra för det osäkra och undvika att köpa dessa material nytt, och när en väl äger plagg tvätta så sällan det bara är möjligt.

Det sägs också att det är de första tvättarna som är värst när det gäller släpp av mikroplaster (Läs mer: Naturskyddsföreningen), så om du har syntetplagg sedan tidigare: använd dem! Det mest hållbara du kan göra är att använda det som redan är producerat så länge det bara går!

Polyester regnjacka

Bästa skötselråden för polyester?

Polyester är som sagt ett slitstarkt och tåligt material, och att behandla det fel går i princip inte. D v s du kan tvätta i hög temperatur och det kommer att hålla. Du behöver inte stryka och det kommer att vara slätt ändå och så vidare.

Däremot är det ett material, om det är plagg du bär närmast kroppen, som du med stor sannolikhet kommer att behöva tvätta varje gång du har använt det. Just för att det blir så lätt svettigt då det inte släpper in eller ut luft. Så att vädra ett polyesterplagg är tyvärr lite dömt att misslyckas. Så om du vill slippa tvätta så förbaskat ofta (och funderar på det här med mikroplaster) så är polyester inget för dig.

Hur ska du tänka när du handlar?

Sammanfattningsvis är polyester, akryl, polyamid och elastan tåliga material men med stora miljö- och klimatmässiga konskevenser. Så mina råd är därför:

Senast uppdaterad 18 maj 2022