Vårda, laga och göra om

Det absolut billigaste sättet till en hållbar garderob är utan tvekan att vårda, laga och göra om det vi redan har. Ja, se till att förlänga livslängden på våra plagg så mycket det bara går. I den här artikeln hittar du:

Skovård – putsar barnsko. Vårda laga.
Foto: Emilia Bergmark Jiménez

Vårda

Att ta hand om det vi har i garderoben handlar mycket om att ha koll på material och vilka skötselråd som gäller för de olika. Att tvätta klokt och smart (så sällan som möjligt sliter mindre) och vårda på bästa sätt. Samt att ha en dos självinsikt: vad är du beredd att göra när det gäller omvårdnad av dina plagg? Välj därefter material och plaggtyp utifrån ambitionsnivå. Vårda handlar också om att överlag värdesätta det du redan äger mycket mer: så därför hittar du även tips på hur du kan förvara och organisera din garderob för att maxa användningen!

Tips för att få koll på garderoben

Så skapar du bra förvaring

Tips till hur du tar hand om olika material

Laga

Att laga och ta hand om det som redan finns är rejält miljösmart. Det är också ett toppensätt att stötta den lokala ekonomin: lär helt enkelt känna din lokala skomakare och skräddare. Eller så lagar du själv! Det finns inget bättre sätt att öka värdet i ett plagg än att investera tid och kärlek i det – och det gör du varje gång du lagar och tar väl hand om det.

Gå en kurs och lär dig mer

  • Min författarkollega Jennie Dahlén håller superbra lagningskurser (digitalt och fysiskt) inklusive att hon har massa bra tips och videoklipp på hur du lagar! Allt det hon gör hittar du här: Jenniedahlen.se

Tips på lagningstjänster

  • Miljönär.se (Stor lista på lagningstjänster över hela landet)
  • Repamera (Lagar alla möjligt inom textil – hela Sverige)
  • Nimble Patch (Specialiserade på trasiga byxknän – hela Sverige)

Kvinna lagar kläder på symaskin, vårda laga kläder
Foto: Emilia Bergmark Jiménez

Göra om

Att skapa nytt av befintligt material är både klokt och skojigt. Vi behöver helt enkelt återanvända det som redan är producerat och skapa nytt och snyggt av det!

Vill du veta mer om remake?

Tips på märken som arbetar med remake

Senast uppdaterad 16 juni 2022

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig