Hyra och dela

Hyra kläder? Ja, ibland behöver en ju inte ens äga det en ska använda – särskilt inte när det gäller saker du bara vill eller behöver använda en eller ett fåtal gånger. I den här artikeln hittar du därför:

Hyrda kläder på galgar

Hyra kläder

Detta är perfekt för dig som älskar mycket, nytt och ofta – och tröttnar snabbt (ja, har ett rätt klassiskt fast fashion-beteende alltså). Genom att dela livslängden på plaggen med många andra blir det vips helt okej att bara vilja ha något några gånger. Och detta passar för såväl ett allmänt ombytligt beteende som om du blir bjuden på fest med specifik klädkod, behöver skidkläder en gång per år eller har en unge som växer ur allt på en kaffekvart. Att hyra kläder är helt enkelt smart när det gäller prick allt som egentligen inte behöver ägas – och du helst inte vill förvara!

Tips på hyrtjänster

Vill du veta mer?

Hyra kläder – tre galgar med hyrda plagg

Byta

Sakerna någon annan tröttnat på eller kanske aldrig kände sig helt bekväm i blir kanske dina nya favoriter. Och vice versa. Klädbyte är ett perfekt sätt att stilla såväl eventuell shoppinglust som att omvända second hand-skeptiska kompisar/kollegor/familjemedlemmar till mer begagnat. För det allra flesta är det helt enkelt ett mindre steg till att ärva kläder från någon i bekantskapskretsen än att handla på exempelvis Röda Korset eller Erikshjälpen.

Klädbyte – så gör du

Tips på platser för klädbyte

Låna

Väldigt många av oss äger ju redan massa saker: så varför inte kolla runt i den egna bekantskapskretsen när du behöver något? Vem har festkläder att låna ut för en kväll? Sportutrustning och -kläder till dig som bara vill prova på eller använda sällan? Barnkläder och exempelvis gravidkläder är andra bra typer av plagg som oftast har en kort livslängd hos en person – men kan få ett långt liv totalt sett genom att vandra runt lite mer.

Tips på lånetjänster

Senast uppdaterad 20 oktober 2022

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig