Det snackas mycket om att välja kläder av bra kvalitet och i bra material, men vad betyder det egentligen? Det är helt enkelt lite av en djungel. Exempelvis något som linne, vad är det? Vad är det bra för? Och vad är skötselråden? Läs också gärna min artikel om material för att få en mer övergripande bild av ämnet.

Skjorta i linne

Vad är linne?

Linne är ett material du hittar i såväl kläder som i heminredning. Förr användes det till det allra mesta i hemmet, däribland lakan, kökshanddukar och underkläder. Det är också därför vi än i dag kallar en ärmlös tröja för linne samt säger exempelvis sänglinne och linneskåp!

Råvaran till linne kommer från linplantan. Textilfibrerna sitter i linplantans stjälk och för att få loss dem används en metod som kallas rötning, det betyder att linet får ruttna något. Efter rötning torkas linet, och sedan följer några olika mekaniska moment med syfte att frilägga linfibrerna: häcklas, bråkas och skäktas innan den långa, stela och lite glansiga fibern kan spinnas till garn. Av garnet vävs sedan tyg – det som kallas linne.

Vad är skillnaden på lin och linne?

Lin är själva fibern och linne är tyget. D v s din linneskjorta är gjord av lin.

Mindre än 1 % av alla textilier som produceras runtom i världen varje år är i linne. Men eftersom det nytillverkas så mycket så uppgår ändå linne-produktionen till 1 miljon ton! 80–85 % av allt lin odlas i Europa, och då mestadels i Frankrike. Andra viktiga länder är Nederländerna, Belgien, Polen, Belarus, Ukraina och Kina (Källa: Textile Exchange). Ända fram till 1960-talet odlades lin storskaligt även här i Sverige.

Johanna Leymann i svart skjorta av linne

Varför ska du välja linne?

Linne är skönt att bära och precis som andra naturmaterial upplever du att det “andas”, d v s transporterar bort fukten. Dessutom har tyget bra uppsugningsförmåga vilket gör att det passar fint till exempelvis disktrasor och handdukar.

Det är slitstarkt och tåligt – och allt som kan användas länge (och också används!) är att föredra! Det finns en uppsjö med olika tygkvaliteter – alltifrån grova handdukar till fina och tunna tyger. Anledningen är följande: sträva linnetyger har kvar grövre delar från stjälken medan det silkesliknande linnet är skäktat så att endast de finaste fibrerna kvarstår.

Kan odlas i kallt klimat – och utan besprutning

Lin går att odla i kallare klimat, och för att nå toppkvalitet på fibrerna behöver vädret vara fuktigt och milt. Och ju kallare väder, desto mindre risk för skadedjur och därmed behov av insektmedel (Inom konventionell odling används dock ogräsmedel).

Lin behöver knappt heller någon bevattning och klarar sig bra på mark som inte går att använda till matproduktion. Den kan i vissa fall till och med bidra till att rena förorenad mark från till exempel tungmetaller. Så allt detta i kombination med att det inte behövs konstgödsel eller bekämpningsmedel gör det till ett miljösmart material.

Idag bedrivs det ingen storskalig linodling i Sverige – men vi har klimatet, potentialen och historien för det. Så förhoppningsvis är detta något som kan återuppstå på sikt. Men då måste det såklart både finnas efterfrågan och en ekonomisk bärighet för att det ska vara möjligt.

Vad är problemen med linne?

Linne är faktiskt något av ett supermaterial som förtjänar mycket mer cred än vad det får. Ja, jag skulle säga att det är lite bortglömt?!

Sen som med allt: allt är såklart inte schysst. Det gäller ju att alltid ha sitt kritiska konsumentöga med! Hur har det producerats? Var och av vem? Hur har det färgats och bearbetats och så vidare? Sen är en viktig poäng att om lin skulle produceras i mycket större skala än vad det gör idag så skulle säkert nya klimat- och miljöproblem uppstå. För allt som görs i volym på en och samma plats tenderar ju att skapa problem! Läs mer här: How sustainable is linen? – Good On You

Överlag är det här ett material som har all potential i världen för att produceras på bästa sortens vis – det gäller bara att vi ser till att göra det. Och att vi konsumenter också väljer att använda kläder av linne.

Så om det är något som kan lyftas som ett “problem” med linne, så är det kanske exakt det? Det är ett material med ett väldigt distinkt uttryck genom sitt skrynkliga tyg. Antingen så gillar du det eller så inte, och det kan i sig vara en begränsning när vi pratar framtidens hållbara garderob. Men med allt detta sagt: det kanske också är så att vi, tillsammans med spännande design, behöver lära oss att omfamna linne och dess förträfflighet på allvar?

Kvinna i skjorta av lin och mönstrad kjol

Skötselråd – så tar du hand om linne

Plagg av lin behöver rikligt med vatten för att fibrerna inte ska brytas ner när de tvättas. Blötlägg därför först och lägg in fuktigt i maskinen för att undvika brytveck. Proppa inte tvättmaskinen full och centrifugera sparsamt. Krama ur överflödigt vatten försiktigt och häng- eller plantorka. Och eftersom smuts lossnar lättare på linne än på bomull går det bra att tvätta i lägre temperaturer.

Torktumla aldrig! Det bryter ner fibrerna. Många som säljer linnelakan menar dock att du ska det – och visst, det är säkert smart om det handlar om att få dig att köpa nytt oftare…

Jag kan själv uppleva att linne är lite strävt ibland, men viktigt att komma ihåg är att tyget blir mjukare ju mer det används. Och linne som stryks eller manglas blir också mycket mjukare och även mer smutsavvisande.

Hur ska du tänka när du handlar?

Sammanfattningsvis är linne ett härligt material med få nackdelar. Så mina råd är därför:

Senast uppdaterad 28 juni 2022