Föreläsningar

Sedan februari 2023 arbetar jag som projektledare för Kretsloppsparken – en ny återvinningscentral med stort återbrukscentrum – i Östersund. Jag har därför valt att helt avsluta mitt företag och frilansande, och gör därför inga föreläsningar, konsultuppdrag eller liknande längre. Jag rekommenderar istället varmt min författarkollega Jennie Dahlén: www.jenniedahlen.se

Behöver du en föreläsare i hållbart mode? Någon som kan förklara på ett enkelt och inspirerande sätt och har stor erfarenhet av att föreläsa? Då är det mig du letar efter. Med över 15 års erfarenhet av hållbart mode har jag den bredd och det djup som krävs för att kunna bryta ner ämnet på ett lättillgängligt sätt.

Att ge såväl kunskap som konkreta verktyg för förändring är grunden i allt jag gör. Och trots ett ofta tungt ämne, är målet att åhörarna alltid ska lämna med en varm känsla i kroppen samt en tydlig plan för hur de själva kan påverka. Hållbart mode är ett ämne jag brinner för – och det märks när jag föreläser.

Moderator och projektledare

Förutom att föreläsa är jag också van att både moderera, planera och projektleda såväl enstaka panelsamtal som hela scenprogram inom hållbart mode och textil. Om du planerar något inom dessa ämnen och tror att jag kan vara rätt person, hör av dig!

Kontakta mig på hej@johannaleymann.se

Föreläsare i hållbart mode
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Föreläsare i hållbart mode

Jag har stor erfarenhet som föreläsare i hållbart mode och är därför van med alla möjliga olika upplägg och situationer. Jag har föreläst i allt mellan 15 minuter till flera timmar i sträck, ibland med efterföljande workshop eller tillhörande praktiska aktiviteter och på svenska eller engelska, i Sverige och utomlands. Och självklart anpassar jag alltid mina föreläsningar utifrån sammanhang och målgrupp – och kan också skräddarsy helt och hållet utifrån just dina behov och önskemål. Så hör gärna av dig så pratar vi vidare om vad vi skulle kunna göra tillsammans!

Du når mig alltid på hej@johannaleymann.se

Mer om mig som föreläsare hittar du också hos talarförmedlingen MySpeaker

Mina föreläsningar

Hållbart mode – vad är det?

Är kläder ditt största intresse? Eller är det mer ett nödvändigt ont för att du inte får gå omkring naken? Oavsett, så är det vi har i garderoben något vi alla måste skapa ett tydligt förhållningssätt till. Därför är det här föreläsningen som på ett enkelt och inspirerande sätt ger dig svaret på vad som är verkligt hållbart mode – och varför det oftast är något helt annat än vad vi lärt oss att tro. Dessutom: Vad ger ett plagg ett värde och är det sant att vi handlar mer och mer för varje år? Hur funkar egentligen modeindustrin och kan historien lära oss något? Och varför måste vi snacka mer om kreativitet än konsumtion? Allt det och mycket mer bjuds du på av i den här föreläsningen.

Hej framtiden! Om en klädbransch i förändring

Den nya tiden kräver att vi alla måste ställa om mot mer hållbarhet. Men knäckfrågan är: hur fortsätter vi att tjäna pengar samtidigt som att hållbarhet faktiskt handlar om mindre konsumtion? Vi har alla byggt in oss i affärsmodeller och system som i grunden främjar ett ohållbart leverne och samhälle – men hur bryter vi det samtidigt som vi skapar lönsamhet?

Det svarar jag på under denna inspirationsföreläsning som tar avstamp i nulägets klimatkris och hur bråttom vi faktiskt har – men också vilka fantastiska affärsmöjligheter som finns för de som vågar gå först. Föreläsningen utgår från modebranschen och butikshandel och innehåller lika delar trendspaning och bra exempel som mina egna erfarenheter och reflektioner.

Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga

Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga
Vilket är det mest hållbara barnplagget? Jo, det som används igen och igen. Att ärva, köpa i andra hand, lappa, laga eller på andra sätt förlänga ett plaggs liv är inte bara mycket billigare än att köpa nytt, det är också klimatsmart och därmed en investering i ditt barns framtid.

Om vuxna bör tänka att ett nyköpt plagg ska användas i tio år måste vi när det gäller barnkläder snarare ha målbilden att varje plagg ska bäras av tio barn. Det vill säga: ökat delande är detsamma som en hållbar garderob för barn. I den här föreläsningen, som bygger på boken med samma namn ”Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga”, bjuds du på smarta knep, praktiska tips och metoder. Allt för att få vardagen som småbarnsförälder att gå ihop men också för att hitta glädjen och kreativiteten i allt detta!

(Boken Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga släpptes i april 2022 och är skriven av mig tillsammans med Jennie Dahlén. I den smälter vi samman vår kunskap om hållbarhets­området med våra erfarenheter från våra första år som föräldrar)

Influencers – konsumtionshets eller potentiell aktivism?

Vi lever i en tid där sociala medier är en självklar del av våra liv. Och influencers har gått från att knappt existera till att vara en maktfaktor att räkna med. Men vad exakt innebär detta? Jan Guillou har sagt att det “i huvudsak handlar om att påverka unga kvinnor att köpa smink eller andra varor genom att skriva textreklam på nätet”, men är det hela sanningen? I den här föreläsningen ger jag min syn på hur jag ser på influencerskap – fördomarna, hindren men också möjligheterna till att använda sitt maktutrymme på bästa sätt. Förutom att själv vara en så kallad mikroinfluencer, har jag också arbetat med Therése Lindgren och skrivit de hållbarhetskritierier som hon införde för samarbeten med modeföretag våren 2022.

Sagt om mig

“Johanna höll 600 gymnasieelever i en aula trollbundna med sin intressanta och välformulerade föreläsning om textiliers påverkan på vår miljö. Eleverna fick med sig nya tankar, ny kunskap och viktig insikt, och en del frågetecken rätades ut till utropstecken!”

– Tove Skytt, biträdande rektor, Tibble Gymnasium Campus Täby

“Johanna har varit mycket uppskattad som föreläsare för oss i Den globala skolan på Universitets- och högskolerådet. Hon är påläst och engagerad och lyfter viktiga hållbarhetsperspektiv kring konsumtion som är relevanta för vår målgrupp. Vi ser fram emot fler samarbeten!”

— Mathias Demetriades, Den globala skolan

“Johanna var en mycket påläst och entusiasmerande föreläsare som på ett underhållande sätt lyckades blanda mode och flärd med viktig miljökunskap. Oavsett vilken fråga Johanna fick från publiken hade hon ett uttömmande och tydligt svar. Föreläsningen varade i en timme och därefter var det publikfrågor i ytterligare nästan en halvtimme, men den 140 personer stora publiken satt som trollbunden. Mitt intryck är att Johanna verkligen lyckades få oss att förstå att det går att vara mode- och miljömedveten på en och samma gång.”

— Cecilia Lindgren, Lunds Stadsbibliotek

“Johanna gave her insights on sustainable fashion at a master class at our Stockholm hub to the COP26 climate summit in November 2021. Engaging, thought-provoking and skilfully delivered”

—The British Embassy Stockholm

”Johanna är en ytterst professionell föreläsare som bidrog med en strålande insats på seminariet Textilsmart kommun! Med god kunskap, glimten i ögat och en förtroendeingivande lugn tog hon deltagarna på en tankeväckande och pedagogisk resa genom det komplexa landskapet av mer hållbar konsumtion av textil.”

— Rebecca Uggla, Naturvårdsverket

“Johanna höll en jätteintressant föreläsning om textilindustrin och kläders miljöpåverkan på biblioteket. Men trots det tunga ämnet så fick Johanna med pepp och hopp om framtiden! Publiken var väldigt engagerad och Johanna hade bra svar på alla frågor som dök upp. Med andra ord är Johanna en väldigt kunnig, påläst och engagerad föreläsare!”

— Julia Sverke, Uppsala bibliotek

“Vi bokade Johanna Leymann som föreläsare till en av våra samtalskvällar på teatern. Temat var Slow Fashion. Kvällen inleddes med Johannas föreläsning och den mötte alla våra förväntningar. Smart, engagerande och inspirerande. Vi lämnade alla kvällen med en känsla om att vilja förändra och en tro att det är möjligt! Rekommenderar verkligen Johanna som föreläsare och skulle gärna välkomna henne tillbaka till teatern.”

— Matilde Hall, Marknadschef Teater Halland

Kontakta mig

Tveka inte att höra av dig till mig på hej@johannaleymann.se för föreläsningsförfrågningar och moderatorsuppdrag.

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig