Bomull

Du har säkert hört att det är bra att välja “hållbara material” när du köper kläder, men vad är egentligen det? I den här guiden har jag därför samlat allt som kan tänkas vara värt att veta om bomull. Men innan du läser den vill jag skicka med dig följande: det mest bästa och mest hållbara materialet är alltid det som används! Läs mer om det i min artikel: Material.

Bomull
Slow Fashion, Bok, Jennie Johansson, Johanna Nilsson, JohannaN

Vad är bomull?

Bomull är en textilfiber som växer på bomullsbusken i små duniga bollar. Det svenska ordet ”bomull” kommer från tyskans ”baumwolle” som rakt av betyder ”trädull”, dvs ”vegetabilisk ull”.

Varför har vi det i nästan alla kläder?

Bomull är ett av de allra vanligaste materialen i kläder, cirka en fjärdedel av världens all textil är bomull (Källa: Mistra Future Fashion). Du hittar det bland annat i t-shirts, jeans, skjortor, sweatshirts, strumpor och underkläder. Bomullsfibern är mjuk, följsam och slitstark, och vi upplever kläder av bomull som bekväma, sköna och funktionella att ha på sig.

Är bomull dåligt för miljön?

Du har säkert hört att bomull kräver stora mängder konstgödsel, bekämpningsmedel och vatten. Och det stämmer. Dessutom är de hårda arbetsvillkor och lite betalt för den som odlar bomullen. Något som är viktigt att ha med sig nästa gång du ser en t-shirt för 79 kr i klädbutiken. För det priset betalas inte av dig, utan av de som producerat den.

Är det sant att en t-shirt kräver 2700 liter vatten?

Du har säkert hört eller läst att en enda bomulls-tshirt kräver 2700 liter vatten och att det är lika mycket som du dricker på tre år? Kanske känner du också igen siffran om att ett par jeans kräver 8 000, 11 000 eller t o m 14 000 liter vatten (varierar beroende på var du läser)? Ja, det härär två flitigt använda exempel för att tydliggöra problemet med bomull. Men det är siffror som är lite väl förenklade, det är betydligt mer komplicerat än så.

Men vad är sant då? Jo:

Bomullsplantan är en otroligt törstig gröda som dessutom ofta odlas på platser där det historiskt sett redan förekommer vattenbrist. Sötvattenbrist skapad på grund av bomullsodling kan ha förödande konsekvenser både på djur- och människoliv.

Men det går inte att säga ett exakt antal liter. Och det är skillnad på vatten och vatten. Frågor som inte ryms i sifforna är därför:

  • Vilket vatten används? Vattnas bomullen med uppsamlat regnvatten, så kallat ”green water”? Eller bevattnas bomullen med grundvatten, ”blue water”? Det är stor skillnad.
  • Hur används vattnet? Kan vattnet användas igen eller inte? Detta är viktigt när det görs så kallade livscykelanalyser, LCA.
  • Det är stor variation inom odling och textilproduktion runt om i världen. Det går därför inte att säga en exakt siffra för vattenanvändning.

Men det vi kan säga är att bomull är den fiber som kräver avsevärt mest vatten jämfört med andra material. Och det kan variera från några tusen liter vatten uppemot hela hisnande 29 000 liter vatten för ett enda kilo bomull (Källa: Naturvårdsverket/Mistra Future Fashion).

T-shirt i bomull
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Villkoren för bomullsodlare runt om i världen

Runt om i världen är det många miljoner människor som lever på bomullsodling, och en väldigt stor andel av dem lever i länder med utbredd fattigdom. Många brukar åkerplättar som är väldigt små, och det är de bönderna som är värst utsatta för odlingens risker. De arbetar ofta långa dagar på odlingarna och har varken råd att skaffa skyddsutrustning eller att förlora en endaste skörd.

I Indien beräknas exempelvis över 270 000 bomullsbönder ha begått självmord mellan åren 1995–2014 (Källa: The Guardian), p g a stora skulder kopplade till skördar som slagit fel och extremt låga priser på bomull. Amerikanska bomullsodlare har i sin tur i många år subventionerats av USA:s regering (Läs mer: Gro Intelligence), vilket bidragit till det låga världsmarknadspriset.

85 % av all bomull odlad i Kina kommer från provinsen Xianjiang. Där tvingas hundratusentals ugurier att arbeta på bomullsfälten under vidriga slavvillkor (Läs mer: BBC). I diktaturen Uzbekistan förekommer det sedan många år tillbaka också både tvångsarbete och barnarbete (Läs mer: Human Rights Watch).

De länder som producerar mest bomull i världen är: Indien, Kina, USA, Brasilien, Pakistan, Turkiet, Australien och Uzbekistan (Källa: Transformers foundation)

Ett material som kräver mängder av kemikalier

Bekämpningsmedlen påverkar såväl naturen som människorna i sin omgivning. Bomullen besprutas för att få bukt med de insektsangrepp som skadar grödorna, men tyvärr drabbas även resterande växt- och djurliv. Och den biologiska mångfalden rubbas. Bekämpningsmedlen förgiftar marken och läcker ut i dricksvattnet, vilket självklart påverkar hälsan hos de som lever i närheten av bomullsodlingarna.

Kläder i bomull på galgar
Foto: Damon Hatefi

Ekologisk bomull?

Ekologisk bomull betyder att den är odlad helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

För att det ska fungera att odla ekologiskt kan bonden behöva ägna sig åt växelbruk: bomull ett år och en annan gröda nästa år. Annars utarmas marken och risken för insektsangrepp ökar.

Att odla bomull ekologiskt är inte helt oproblematiskt: det kan kräva mer arbete och ge lite sämre skördar för bonden. Dessutom måste marken ha varit obesprutad i minst tre år samt certifierad för att det ska få klassas som ekologiskt. Och mängden vatten kan vara densamma som vid konventionell besprutad bomull. Det beror lite på hur resurseffektivt vattnet används, om exempelvis regnvatten samlas upp istället för att grundvatten används. Så med det sagt, dubbelkolla gärna vid eventuellt köp av ekologisk bomull exakt hur vattnet används.

Dessutom säger det ingenting om resten av processen, användes kemikalier vid exempelvis färgningen av tyget?

Mindre än 1 % av världens bomull är idag ekologisk (Källa: Textile Exchange).

Vad betyder organisk bomull?

Organiskt betyder att något har växt, och bomull kommer ju från en växt. Så att bomull är organisk är därför helt självklart! (precis som ungefär exakt allt annat som kommer från naturen)

Oftast används detta ordet i bemärkelsen ”ekologiskt”, så det som nog egentligen avses är en slarvig översättning från engelskans ”organic”, d v s ekologisk.

”Peak cotton” – vad menas med det?

”Peak cotton” är ett uttryck som brukar användas för att beskriva att vi har nått toppen på hur mycket bomull vårt jordklot klarar av att producera. Efterfrågan på bomull ökar hela tiden, med det gör den också på mat och vatten. Världens befolkning växer och då är det självklart rimligt att fråga sig hur försvarbart det är att använda jordbruksareal och stora mängder vatten till att odla kläder istället för det vi faktiskt behöver för att överleva: mat. Så ja, kanske borde vi helt enkelt minska vårt sug efter bomull, ekologiskt eller ej, för att möta detta.

Tröja i bomull på kvinna
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Vilka certifieringar finns?

Det finns en hel del olika certifieringar och märkningar för bomullsplagg. Better Cotton Initiative (BCI), GOTS, Svanen, Fairtrade och Oekotex (Ökotex) är nog dem du oftast dyker på i butik. För att få veta vad exakt de betyder, spana in min stora guide med alla de vanligaste certifieringarna för kläder här: Certifieringar.

Återvunnen bomull – hur funkar det?

Att återvinna är självklart bra, men det finns några tekniska begränsningar som gör det rejält klurigare än vad det låter (d v s det de stora klädkedjorna skriver om att de återvinner dina textiler är lite för bra för att vara sant…) Bomull är en naturfiber, och beroende på sort och kvalitet så varierar fiberlängden. Ju längre fiber desto bättre kvalitet.

När bomull återvinns mekaniskt så rivs fibern isär för att sedan sättas ihop igen för ett nytt tyg. Och för att få en bra kvalitet blandas den återvunna bomullsfibern (cirka 20-25 %) upp med 75-80 % ny bomull. Om en bara skulle använda återvunnen bomull skulle fibrerna helt enkelt bli lite för korta för att det skulle bli en tillräckligt bra kvalitet, så det är därför det är nödvändigt att blanda upp med så mycket nytt.

Det forskas dock mycket på detta (och återvinning av textil i stort) och inom kort kommer vi förhoppningsvis kunna se viskostyg gjord på återvunnen bomull – där fiberlängden inte spelar någon roll för kvaliteten då (snälla) kemikalier bryter ner allt till en viskosmassa. Och bomullen kan återvinnas gång på gång.

Idag är mindre än 1 % av all bomull som säljs gjord av återvunnen bomull (Källa: Textile Exchange). Mer om återvinning har jag skrivit om här: Textilåtervinning

Bomullplagg på galgar
Foto: Damon Hatefi

Skötselråd – något särskilt att tänka på?

Bomull är lättskött och tål tvätt upp till 95 grader. Men eftersom vi generellt sällan smutsar ner våra kläder så mycket, behövs det inte särskilt hög temperatur för att få bomullen ren. 30–40 grader räcker bra. Om du tvättar för varmt finns det risk för att plaggen krymper eller förlorar färg och form.

Hur ska du tänka när du handlar?

Sammanfattningsvis är bomull ett härligt naturmaterial som är både bekvämt och praktiskt. Men med stora miljömässiga och sociala konsekvenser. Så mina råd är därför:

  • Köp nytt så sällan du kan. Laga och vårda det du har så att det håller länge. Och leta second hand i första hand när du ska handla.
  • När/om du köper nytt: köp bara sådant du verkligen behöver, kommer att använda samt vilja ha länge.
  • Köp endast ekologisk och allra helst GOTS-certifierad och/eller Fairtrade när du köper nytt (läs mer om detta på Certifieringar).

Senast uppdaterad 16 mars 2022

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig