Secondhand

Nu ska vi snacka secondhand – en självklar del när det gäller hållbart mode. För om det är något som är rejält klimatsmart så är det att förlänga livslängden på det som redan är tillverkat. Därför hittar du i den här artikeln svar på varför vi bör tänka secondhand i första hand, men också bra argument till den som är lite skeptisk till att köpa gamla grejer. Dessutom massvis med bra tips till hur och var du handlar secondhand.

Secondhand tröja i beige
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Varför handla secondhand?

Idag produceras det extrema mängder plagg, kläder vi ofta bara har en kort stund innan de kastas. Vi svenskar köper nästan 14 kilo textil per person och år. Och varje år kastar vi också 7,5 kilo i soporna, och det trots att 60 % av det vi slänger skulle gå att återanvända (Källa: Naturvårdsverket) Vi kastar alltså inte för att grejerna är utslitna utan för att vi…. ja, har ledsnat?!

Det här blir extra skevt när vi samtidigt också vet att varje nytt plagg som tillverkas har en tydlig klimatpåverkan och kräver stora resurser i form av råvara, vatten med mera att producera. Ska vi nå Parisavtalets klimatmål behöver vi alltså ändra detta. När vi idag så uppenbart konsumerar för mycket nytt och använder sakerna för kort tid så handlar lösningen alltså om att göra precis tvärtom.

Och det är här secondhand kommer in! Vi måste helt enkelt använda det som redan har producerats mycket mer och mycket längre. Och ett effektivt sätt för det är att tänka fler ägare för varje plagg och pryl.

Varannan svensk köper inte begagnat

Vi vet att en del i den klimatomställning vi nu står inför kommer att handla mindre om nyproduktion och mer om att tillvarata det som redan existerar, d v s mer återbruk och secondhand. Trots så köper mer än varannan svensk, 58 %, inte kläder second hand. Hur kommer det sig? Jo, det finns flera anledningar till det (Källa: Naturvårdsverket). Det tre vanligaste argumenten för att inte köpa secondhand är:

“Det känns inte bra att ta på sig sånt som andra haft innan”

Den här åsikten är supervanlig. Men är det inte så att vi i själva verket gör lite av en tankevurpa här? Vår vardag är nämligen fylld med olika “begagnat-grejer som vi inte höjer på ögonbrynen inför, vissa saker räknas till och med som höjden av lyx. Eller vad sägs om att bo på hotell? Äta på restaurang? Och åka taxi? Ja, vi gör helt enkelt massvis med grejer där andra har varit och pillat innan – och som vi tycker är helt okej! (För du ställer väl knappast krav på en eventuell partner att hen ska vara okysst?!) Så varför skulle kläder egentligen vara annorlunda?

“Det tar tid att hitta det jag behöver/vill ha”

Secondhand kräver lite träning och till viss del kanske lite annan strategi än att köpa nytt på första bästa ställe. Men här är mitt absolut bästa tips: researcha fram butiker att besöka. Oftast är problemet att vi inte vet var eller hur vi ska leta. Kroka också gärna arm med en van kompis för hjälp och ge inte upp på första försöket! Det finns många olika möjligheter av secondhand, allt i från vilken typ av pryl eller plagg du behöver till vem du är när du handlar (läs mer om det lite längre ner) Så det kan absolut ta ett tag innan du hittar just dina favoritbutiker!

Secondhandlistan.se har jag samlat hundratals butiker runtom om i Sverige och på nätet – och du kommer se vilket stort utbud det finns, oavsett var du bor! (Massvis med tips på hur du specfikt hittar andrahand till barn finns i min bok “Klä barnen: växa, ärva, fixa, laga”.

“Köpmiljöerna är inte lika roliga för begagnade kläder som nya”

Det finns otroligt många olika typer av second hand-butiker – vissa kräver att du ska stå och rota i olika lådor (bra fyndläge!) medan andra ser ut och känns precis som vilken butik som säljer nytt som helst! Dessutom fattar fler och fler second hand-butiker det här och blir bättre för varje år med att skylta och sortera härligt och inspirerande! Så ja, det finns absolut secondhandbutiker som är skitsunkiga, men du behöver inte gå dit. Precis som att det finns nyköpsaffärer som också är jättehemska.

Secondhand i första hand

Att ändra om sitt tankesätt

Secondhand handlar mycket om att ändra tankesätt, och att göra det till mer av ett självklart förstaval. Vi är många, 42 % av oss svenskar, som handlar secondhand lite då och då (Källa: Naturvårdsverket). Men alltför ofta tenderar vi att tänka på begagnat som ett roligt komplement, som det där lilla extra. Och så fort vi behöver något särskilt letar vi istället instinktivt nyproducerat. Helt enkelt för att vår gemensamma nyköpsnorm är så stark (Mer om det har jag skrivit om här: Köpa nytt?).

Därför tror jag mycket på att möblera om lite i hjärnan och göra precis tvärtom: Leta secondhand först, och om du inte hittar det du behöver/vill ha där, ja, då börjar du reka hos dem som säljer nytt. Och jag hoppas att allt det jag skriver här ska hjälpa dig med det!

Så handlar du secondhand

Det fina just nu är att secondhand-branschen växer så att det knakar. Nya butiker öppnar varje månad runtom i Sverige och på nätet. Och väldigt många av dem har stort fokus på att göra det inbjudande, lättnavigerat och inspirerande. Håll utkik på just din ort!

Ett brett utbud av secondhand

Viktigt att säga är att secondhand är så mycket mer än vad många av oss tror. Vi snackar allt från väldigt exklusivt och noga kurerat utbud till stökigt, rotigt och superbilligt. Och så allt där emellan. Ja, det finns en enorm bredd. Ideell secondhand eller privatägda butiker. Brett sortiment eller väldigt nischat. Allt finns.⁠

Så att säga att en inte gillar secondhand är lite som att….ja.. Äh, det går helt enkelt inte att säga så! Den enda gemensamma nämnaren är att det du köper har haft en historia före dig och att inga nya klimatavtryck gjorts för din skull. That’s it. ⁠I övrigt kan secondhand i princip se ut hur som helst.

För dig som gillar att gräva och göra fynd

Alla välgörenhetsorganisationer (exempelvis Röda Korset, Myrorna, Erikshjälpen, Stadsmissionerna, Emmaus/Björk&Frihet med flera), samt större butiker/kedjor som säljer second hand (exempelvis Beyond Retro, Tradera, Blocket, Sellpy med flera) Och du hittar massvis med tips på secondhandlistan.se.

För dig som gillar utvalt och att veta vad du får

Nischade mindre butiker med noga utvalt sortiment, spana återigen in secondhandlistan.se för inspiration. Vissa finns bara på nätet och andra endast som fysiska butiker runtom i landet. Och även exempelvis Tradera, Sellpy och Blocket funkar för dig som gillar utvalt, för om du vet vad du letar efter kan du filtrera och söka på varumärken, plaggtyp och så vidare.

Byxor och tröja köpta secondhand
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Fler secondhand-sätt

Secondhand kan också vara att ärva och byta. Och för den skeptiska personen kan ett klädbyte vara ett bra första steg till att välja begagnat. Kläder från någon en känner brukar kännas mindre läskigt än från någon okänd.

Ärva

Att ta över plagg från en kompis, kollega eller släkting är ju som sagt också en form av second hand. Så missa inte chansen att gräva i någon annans garderob för att hitta det du söker. Och våga fråga! Många har saker i förråden som en inte orkar göra sig av med – men att ge vidare eller låna ut om någon frågar vill de flesta! Det här är en klassiker när det gäller barnkläder.

Byta

Ordna klädbyten. Tänk också att endast fantasin sätter gränser för vad du kan byta: vuxenkläder, barnkläder och -prylar. Böcker, prylar, sportutrustning, ja, you name it. Mer om hur du gör för att ordna ett byte har jag skrivit om här: Klädbyte – så gör du

Insamling ideell secondhand
Foto: Roger Olsson

Skänka till secondhand?

Om du brukar tänka att din klimatgärning är att du skänker dina gamla grejer till ideell secondhand innan du handlar nytt – tänk igen! Låt mig berätta varför:

Vi skänker 3,8 kilo per person

Varje vecka får Stockholms stadsmission in 42 ton textilier. Och alla som någon gång besökt intaget/sorteringen på en ideell secondhand brukar drabbas av en och samma insikt: ”vilket jäkla sjukt överflöd vi lever i”. För det bokstavligen väller in grejer. Totalt får ideell second hand i Sverige in 38 000 ton per år (statistik från 2016, Naturvårdsverket)

Av allt detta säljs 20 % i svenska butiker (eller förmedlas till behövande i Sverige). Eller omsatt till per person: vi skänker 3,8 kilo men köper själva bara 0,8 kilo var. Så din välgärning är alltså inte att endast skänka kläder, utan minst lika viktigt (kanske egentligen viktigare!) är att du också handlar secondhand!

Vad händer med allt som skänks?

Vi köper som sagt själva bara en 1/5-del av allt det som skänks till ideell secondhand varje år, så vad händer med resten? Av det som går på export (totalt nästan 28 000 ton!) återanvänds 70 % i andra länder som secondhand. Resterande blir till stoppning, kompositmaterial och isolering inom industrin. Endast någon enstaka procent blir till nya textilfibrer (Mer om det här: Textilåtervinning)

Varför kan det vara ett problem?

Det är just det här med vad vi exporterar utomlands som är så viktigt att prata om. För det kan vara klurigt med transparensen eftersom logistiken gör att allt ofta säljs och packas om i flera led. Men det vi vet är att ex flera afrikanska länder slagit larm om att enorma mängder med textil dumpas hos dem, Rwanda har exempelvis infört ett importförbud. Det vi gör är alltså att exportera de problem som är skapade av vårt överflöd till någon annan. Och vi gör det förklätt till välgörenhet, D v s rakt igenom ett tänk som andas postkolonialism.

Viktigt att påpeka är siffrorna ovan är Naturvårdsverkets samlade statistik. Olika ideella secondhand-aktörer har olika flöden. Vissa exporterar ingenting utan försöker hitta lösningar inom Sverige. Men oavsett: att utflödet (mängden som säljs i Sverige) inte matchar inflödet (mängden som skänks) är ett problem för alla ideella organisationer.

Tänk så här

Med allt detta sagt, självklart ska du fortsätta skänka till ideell second hand. De gör ett fantastiskt arbete på så många sätt, och de är beroende av bra gåvor. Men vi måste också ha insikt om att det ska vara just en gåva och inte att vi dumpar över våra grejer för att rensa vårt eget samvete. Det du skänker ska aldrig vara ett alibi för att få shoppa nytt.

Vill du veta mer?

Johanna i secondhand t-shirt
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Inspirera andra

Är du en van secondhand-shoppare och önskar att fler kunde upptäcka detta magiska? Då kommer några tips på hur och vad du kan göra:

Så får du fler att upptäcka secondhand

  • Fråga om kollegan/vännen/familjemedlemmen vill haka på när du tar en sväng förbi din favoritbutik. Och var ditt sällskaps personal shopper. Underskatta aldrig vad ett par vana secondhand-ögon kan hitta till skillnad från den som är ovan!
  • Bjud in kollegan/vännen/familjemedlemmen till ett klädbyte, mer om det nedan.
  • Önska dig secondhand i present. Det gör att andra “tvingas” (och vågar) köpa det!
  • Prata, inspirera, peppa och visa på exakt hur härligt det är att använda någon annans gamla grejer!
  • Tipsa gärna vidare om secondhandlistan.se – tröskeln för många till att köpa mer secondhand handlar faktiskt ofta om att en inte vet var och hur en ska hitta köpställen!

Senast uppdaterad 21 mars 2022

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig