Förvara kläder – något som de flesta av oss kanske brottas mer med än vad vi vill tro. För så här är det ju: desto bättre förvaring du har, desto lättare är det att både ägna sig åt klädvård som att få överblick över vad du äger! Och därför handlar den här artikeln om prick allt detta:

Så skapar du bra förvaring för dina kläder

Hur förvarar du dina kläder idag?

Kör du garderob, byrå eller klädkammare? Har du mycket eller lite plats? Kan du hänga på galgar eller är det hyllor och lådor som gäller?

Ja, hur ser det ut hemma hos just dig? Och tycker du att din förvaring fyller alla funktioner du behöver?

Börja därför den här utmaningen med att fundera ett varv extra på hur din vardag ser ut. Vilka kläder använder du? Hur lättnåeliga behöver de vara? Och kan du förvara på olika ställen?

Vilka plagg använder du ofta respektive sällan?

Själv har jag en garderob i sovrummet med en låda för underkläder och strumpor, två hyllor för tröjor och byxor samt en klädstång med plats för 10 plagg. Där förvarar jag allt jag använder till vardags.

Jag har också en låda under sängen samt plats för att både hänga och vika plagg i en klädkammare i en annan del av min lägenhet. Där placerar jag allt sådant som jag vill fortsätta äga men inte använder så ofta. Allt från underställ till festklänningar. Det är också där plaggen jag just nu inte använder så ofta men inte vill göra mig av med hamnar.

Dessutom har jag en stol och några krokar i sovrummet där jag lägger/hänger allt jag använt och vill använda igen men inte kasta i tvättkorgen.

Förvaring måste utgå från dina behov

Jag har alltså försökt reflektera över mitt eget rörelsemönster för att hitta den bästa förvaringen. Och som med allt annat så tror jag så mycket som att alltid utgå från sig själv och sina beteenden.

Vi är alla olika och det måste också speglas i vår klädförvaring. Är du den som har många skjortor? Ja, då ska du satsa på plats för att hänga på galgar. Kör du mycket stickat så är hyllor eller lådor att lägga vikta plagg på/i allra bäst. Ja, vad exakt är det du har behov av?

Och du, om du inte redan gjort (eller om det var länge sen) kan det bli lättare att göra den här uppgiften om du samtidigt också garderobsrensar och inventerar din stil.

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Tre saker som de flesta av oss glömmer

Sen finns det en grej, ja eller egentligen tre då, som jag vill slå ett lite extra slag för. Förvaring för sådant som är i förflyttning. Låt mig förklara:

1. En plats för halvsmutsiga kläder

Min erfarenhet är att ofta kastar en kläder som använts en dag i tvättkorgen för att det är brist på rätt förvaring. D v s: de är inte helt rena så därför kan de inte riktigt läggas tillbaka i garderoben, men vad ska en göra av dem då? Ja, då är det så enkelt att slentriankasta i tvätten.

Därför vill jag verkligen verkligen slå ett slag för en plats för sådant som inte är rent men heller inte smutsigt. Och det är vad jag har min herrbetjänt till. Du kan också köra på en stol att lägga allt på. Eller skruva upp en drös krokar på väggen. Eller gör en del av din garderob till förvaring för den här kategorin.

Vädringspinne – världens bästa grej

Jag har också en vädringspinne på balkongen. Om du inte har det, och har möjlighet till det – fixa bums! Finns inget bättre!

Det är världens absolut bästa grej för alla som är lite lata och inte tycker att det där med att tvätta och stryka är speciellt kul. Jag hänger ut allt (som inte uppenbart är så fläckigt att det måste tvättas) – och dagen efter är det rent, fräscht och nystruket. Observera också att detta funkar bäst på naturmaterial – ännu ett argument att skippa polyester och annat som blir lite extra svettigt.

2. En plats för sådant som behöver fixas

En grej som jag införde när jag garderobsrensade senast var att dedikera en låda till sådant som är trasigt eller på annat sätt behöver fixas. Det gör det lättare att få överblick och också laga kläder – och verkligen göra det.

Så fort jag märker ett hål, en fläck som inte gått bort i tvätten eller att en knapp saknas så lägger jag det i fix-lådan. Och sen tar jag tag i flera grejer samtidigt när jag väl lagar – och sparar på så sätt rejält med tid!

3. En plats för sådant som ska flytta vidare

Sen finns det ju grejer som en inser att en växt ur, ledsnat på eller av andra anledningar inte vill eller kan ha kvar (exempelvis att det är för trasigt) – gör en plats för dem också. Jag har en trådback i klädkammaren för sådana plagg. Och sen kikar jag där nästa gång jag ska på ett klädbyte eller ska svänga förbi en second hand. Ja, grejen med att ha en specifik förvaringsplats för det som ska lämnas vidare gör att de sakerna faktiskt inte bara blir liggande längst in i garderoben.

Och angående det här med att vissa saker är alldeles för trasiga och måste kastas, läs gärna mitt inlägg om det här: Återvinna textil – hur ska jag kasta mina trasiga kläder?

Förvaring av kläder tips och tricks
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Några snabba tips för förvaring

Senast uppdaterad 16 maj 2022