Strategier för att orka engagemang

Ofta tänker jag att jag älskar människor men hatar mänskligheten. Så många saker är helt uppochner, galna och fruktansvärt orättvisa. (Och jag har inte gjort ett dugg för mitt privilegierade liv, jag har bara haft tur).

Det är svårt att emellanåt inte tappa hoppet och bli helt apatisk inför allt som händer i världen. Alternativt stoppa huvudet i sanden och låtsas som att allt är bra (för mitt liv ÄR ju bra.)

JohannaLeymann
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Men ingenting blir ju faktiskt bättre av att jag ger upp eller låter bli att tänka på det. För om det är något vi kollektivt behöver så är det ju uppenbart fler, inte färre, människor som agerar. Därför tänker jag att det snarare handlar om att hitta en fungerande strategi lite mittemellan så att säga:

Välj dina strider

En gammal klyscha, men just därför väldigt sant: Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Ta inte hela världen på dina axlar. Det hjälper knappast någon att du efter ett tag saknar energi och tappar peppen pga att saker är som de är (“vad spelar det för roll att rädda ETT barn från krig när tiotusentals andra dör?” är ett enkelt sätt att helt gå in i väggen…)

Jag pysslar ju exempelvis väldigt mycket med hållbart mode – och jag fattar ju att det inte stoppar klimatförändringarna, hindrar världssvälten eller får slut på kriget i Ukraina. Men samtidigt, det är många i världen som gör så många olika bra saker, så om alla fokuserar på varsin del så borde det ju rimligtvis gå framåt.

Bär skygglappar

Det är inte samma sak som att stoppa huvudet i sanden – utan handlar istället om att aktivt välja att inte se den stora bilden. Just för att den så lätt gör en bedrövad. Att bära skygglappar betyder att du blickar framåt – mot dit du ska och på det sätt du ska dit. Oavsett vad det gäller. Jag läser nyheterna rätt översiktligt av denna anledning. För mig är skygglappar ett sätt att kanalisera min energi på praktisk förändring istället för att fastna i något som bara dränerar mig. (Från och till får jag lite dåligt samvete för att jag inte håller mig så uppdaterad som jag skulle vilja vara, men det försöker jag raskt trycka undan)

De här sakerna funkar oftast för mig.

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 26 april 2022

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig