Siden

Siden, det material de flesta av oss brukar associera till lyx – men hur görs det och är det bra eller dåligt ur hållbarhetsperspektiv? I den här guiden hittar du allt som kan tänkas vara värt att veta. Läs också gärna min artikel om material för att få en mer övergripande bild av ämnet.

Gul blus i siden

Vad är siden?

Siden görs av de trådar som silkesmasken spinner till sin kokong. Ja, trådarna är faktiskt maskens saliv, och kokongen består imponerande nog av en enda lång fibertråd. Silkestrådarna löses sedan upp och spinns till en sammanhängande tråd för att därefter vävas till siden. Siden är ett material som du hittar i lite finare och lyxigare plagg, som exempelvis blusar, klänningar och scarfar.

Det här är ett material med en väldigt lång historia: redan för över 6000 år sedan användes det i Kina. Och än idag är Kina världens största silkesproducent (med Indien som god tvåa).

Siden är dock ett ganska ovanligt material i våra kläder: endast 0,1 av världens samlade textilfiberproduktion är siden. Men eftersom vi totalt sett snackar sådana enorma volymer textil som tillverkas varje år så pratar vi ändå cirka 109 000 ton nyproducerat siden. Och omkring 300 000 hushåll, mestadels i Kina och Indien, uppskattas få sin försörjning genom att producera silke (Källa: Textile Exchange).

Vad är skillnaden på silke och siden?

Silke är själva fibern och siden är tyget. D v s din sidenskjorta är gjord av silke.

Tröja och byxa i siden – båda köpta secondhand

Varför ska du välja siden?

Siden är skönt att bära och ger en lyxig känsla, ja, helt enkelt ett material som känns exklusivt. Tyget “andas” och du undviker att bli svettig, perfekt i varmt väder och klimat!

Dock ställer det här materialet rätt höga krav på dig när det gäller att följa skötselråden. Men om du är noga med det får du i gengäld ett material i en fantastisk kvalitet som håller otroligt länge!

Eftersom det är silkesmaskar, som lever av blad från mullbärsträdet, som producerar själva silkesfibern så krävs egentligen varken bekämpningsmedel, massvis med kemikalier, stora mängder vatten eller fossila utsläpp för det. Och detta gör att många gärna framhåller siden som ett “hållbart och miljövänligt material”. Men:

Vad är problemen med siden?

Siden har, precis som alla material, sina för- och nackdelar. Och här är några saker att ha i åtanke:

Hur har tygerna vävts?

Att ta fram själva silkesfibern är en sak när vi snackar hållbarhet, men sedan krävs det massvis av andra steg också. Tyget ska vävas, färgas och behandlas på olika sätt – och som alltid kan det variera hur det görs. Och detta innebär att miljö- och klimatavtrycken absolut kan vara betydligt större än vad en först tänker. Dessutom är det viktigt att också, som alltid, tänka in människorna i tillverkningen. Under vilka arbetsförhållanden och -villkor arbetar de? Och till vilka löner? Dessutom:

Djurrätt och etiskt försvarbart?

För att få loss silkestråden behöver kokongerna lösas upp, och det görs genom att de och larverna kokas (levande). Och då ett enda kilo silke kräver tusentals silkeskokonger är det absolut relevant att fundera på om det är etiskt försvarbart att så många larver dör.

Det finns också tillverkning där larven inte dör, istället får den lämna kokongen själv. Det kallas PeaceSilk, men inte heller det är helt oproblematiskt. Läs mer om detta nedan.

Inget för dig som hatar klädvård

Siden är som sagt ett material som kräver en del handpåläggning, och om du är en person som allra helst bara vill slänga in alla dina kläder på 40 grader i maskinen utan att behöva bry dig så nämnvärt, ja, då är siden verkligen inget för dig! 

Så var ärlig med dig själv: hur mycket energi orkar du lägga på att ta hand om sidenplaggen? Om svaret är noll bör du alltså kika på andra material. 

För det absolut sämsta valet vi kan göra ur hållbarhetsperspektiv är nämligen att köpa plagg som vi inte kan använda – exempelvis genom att tvätta sönder dem alltför för snabbt.

Vad är PeaceSilk eller Ahimsa Silk?

PeaceSilk är “fredligare” sorts siden. Det kan också kallas Ahimsa Silk (Ahimsa är sanskrit och betyder “skada inte”) eller Non-Violent Silk. I framställningen av PeaceSilk överlever larven (istället för att kokas levande), eftersom den lämnar kokongen själv eller att kokongen klipps upp.

Det som är värt att nämna här är att vi snackar en varelse som lägger hundratals med ägg, så bara för att larven överlevde från kokongen betyder det inte att alla dess avkommor kommer att leva vidare. Snarare är det så att de kommer dö av svält (eller på annat sätt tas av daga), för en silkesfarm har knappast behov eller möjlighet att ta hand om en så enorm utväxling som det här faktiskt innebär. (Mer om detta: Good on You – Silk och Greenopedia – How is silk made? And is it humane?)

Johanna i gul tröja av siden köpt secondhand

Skötselråd – så tar du hand om siden

Det gäller att ta hand om och behandla siden rätt – och om du gör det så blir belöningen ett plagg som kommer att hålla i decennier. För att undvika onödigt slitage redan från början ska du tänka lite oversize och inte alltför tajta plagg. En skjorta bör sitta löst över skuldrorna så att du inte sliter på tyget över ryggen så fort du bara rör armarna exempelvis.

Vädra och punkttvätta i första hand

Tvätta siden så sällan du kan och punkttvätta därför enstaka fläckar. Och vill du bara fräscha upp plagget i största allmänhet: vädra! Häng ut över natten för fräscht och rent plagg utan någon direkt arbetsinsats. Eller använd en steamer om du har det.

Tvätta i enzymfritt tvättmedel

Det är viktigt att välja enzymfritt tvättmedel. Och här gäller samma som när du tvättar ull! Anledningen är att vanliga tvättmedel är gjorda för att käka upp proteiner, d v s det våra vanligaste fläckar består av (ägg, mjölk, blod etcetera).

Och då djurfibrer, som siden och ylle, är just proteiner kommer det vanliga tvättmedlet sakta men säkert äta upp plagget.

Det finns också speciella sidentvålar att använda som är toppen tycker jag.

Handtvätt

Att tvätta siden för hand är det allra bästa – det är skonsamt och går ändå rätt snabbt. Skölj upp i lite ljummet vatten med enzymfritt tvättmedel/sidentvål och häng eller lägg för att torka. Och om du frågar mig om vad som är bland det bästa med siden så säger jag utan att tveka att det är så snabbtorkat! Jag brukar rulla mitt nytvättade sidenplagg i en torr frottéhandduk för att trycka ut det sista vattnet, och efter det är det helt torrt på några timmar!

Går det att tvätta siden i maskin?

Allra bäst är att tvätta siden för hand, men om det känns som en oöverstiglig tröskel så funkar också maskin. Kör då på handtvättsprogrammet och enzymfritt tvättmedel och var medveten om följande: när du tvättar siden i maskin kommer det efter ett tag se ut som att plagget tappat färg. Det som egentligen har hänt är att fibrerna har rest sig. D v s maskintvätt sliter mer på plagget än vad handtvätt gör – så om det känns helt omöjligt att orka med att tappa upp i handfatet är det här ändå det minst dåliga.

Det du aldrig ska göra i varje fall är att tvätta varmt och med hård centrifugering, då har du snart inget plagg kvar….

Gul tröja i siden

Hur ska du tänka när du handlar?

Sammanfattningsvis är siden ett bekvämt och lyxigt material, men med en bismak av döda silkesmaskar. Så mina råd är därför:

  • Köp nytt så sällan du kan. Laga och vårda det du har så att det håller länge. Och leta second hand i första hand när du ska handla. Jag älskar själv att bära siden men väljer, av djurrättsliga skäl, att i princip aldrig köpa det nytt.
  • När/om du köper nytt: köp bara sådant du verkligen behöver, kommer att använda samt vilja ha länge. Fråga i butiken/hos märket hur sidenet producerats och handla från dem som har koll på läget.

Senast uppdaterad 13 juni 2022

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig