Volymerna – klädindustrins springande punkt

Det känns som att jag tjatar om samma sak hela tiden: VOLYMERNA.

Ja, det är den springande punkten när vi snackar hållbart mode. Vi kan prata hur mycket som helst om ”bättre” material och smarta basplagg men så länge det fortsätter att produceras de volymer som det görs idag så gör faktiskt den där eko-tischan varken till eller från.

Stockholms Stadsmissions insamlingslager, foto: Roger Olsson

Det produceras så sanslöst mycket kläder

För något är allvarligt fel när ideella secondhander har inlämningsstopp för att de översvämmas av kläder pga att vi svenskar köper mer och mer för varje år. Och när varje svensk kommun bränner tonvis med textil varje vecka för att det i dagsläget är enda lösningen, ja, då måste vi förstå att något är skevt. Och det är därför vi måste prata om systemet:

Det produceras och konsumeras SÅ SANSLÖST FÖR MYCKET nya kläder.

När en av världens största modekedjor pratade vitt och brett häromåret om att de ska HALVERA klimatavtrycket per plagg så applåderade vi. MEN det som inte sas lika högt var att samma företag siktade på att DUBBLERA sin omsättning. Vad blir ens resultatet?

Det är det totala klimatavtrycket som räknas

Ja, det enda intressanta är faktiskt det totala klimatavtrycket. OCH det totala antalet producerade plagg. Självklart har modeföretagen ett stort ansvar att producera med så smarta och hållbara metoder som möjligt, MEN det som spelar störst roll i slutändan är faktiskt HUR många plagg de sätter på marknaden.

För helt ärligt: även ett s k hållbart plagg kräver stora resurser. Och det allra mest hållbara är därför faktiskt det som aldrig ens tillverkas.

Och ja jag vet, det är genom volymerna som klädföretag, modemagasin och många influencers m f l idag tjänar sina pengar. Så låt oss därför ifrågasätta affärsmodellen och hela systemet mycket mer.

Så vad kan du och jag göra? Jo, få in tanken om volymerna som ett mantra i huvudet och syna oftare och mer alla som pratar om hållbarhet med direkt uppmaning till mer konsumtion. För DET GÅR INTE IHOP, och vi måste kollektivt bli bättre på att se detta. Och ja, kanske innebär det även en och annan skavig insikt hos dig själv. Det är okej. Hör av dig till mig om du vill snacka. Jag är snäll.

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 5 oktober 2022

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig