Om att fokusera på de goda krafterna

Jag har bestämt mig för en sak: fr o m nu ska jag bara fokusera på de goda krafterna. I allt som känns fel och destruktivt i världen finns det nämligen alltid starka och modiga människor som håller emot. Som kämpar för det motsatta.

Det är så lätt att bara se allt som en upplever går helt åt fel håll (något jag skrev om häromveckan i inlägget: “Nej, världen är inte bara elände”). Krig, konflikter, totalitära regimer, klimatkris och så den nya svenska rikspolitiken…

Att hitta energin för att själva engagera sig

Men i allt detta finns det OCKSÅ så många som vill något annat. Människor som är imponerande orubbliga i sin tro på humanism och rättvisa. De är mina hjältar. Och jag finner tröst och styrka i dem. Och just därför har jag bestämt mig för att i varje sak som gör mig ledsen ska jag rikta min blick på de som vill annorlunda.

För det farligaste av allt är uppgivenhet och apati. Känslor jag hamnar i när jag känner mig ensam. Men jag är ju faktiskt aldrig ensam. Istället finns det så många att ta rygg på. Inspireras av för att själv bli lite modigare.

Styrkan att engagera sig tillsammans med andra är ovärderlig. Alla som någon gång deltagit i en demonstration eller manifestation vet vad jag pratar om. Kraften i att vara många. Kraften i att ha ett gemensamt mål.

Och kanske engagerar vi oss inte förrän vi verkligen upplever att något är verkligt fel? Jag tänker ofta att vi svenskar generellt har en sådan övertro till staten, regeringen och det offentliga att vi helt tappat det egna ansvaret. Vi förlitar oss så mycket på att ”någon annan” ska lösa saker att vi glömmer bort att vara medborgare och medmänniskor.

Så än hur mycket jag känner att regeringspolitiken går åt helt fel åt så kan jag samtidigt också känna ett hopp om att ännu fler ser vikten av att engagera sig. För om inte jag engagerar mig för det samhälle jag vill se, vem förväntar jag mig då ska göra det?! Och energin till det hämtar jag ur att fokusera på alla de som går före.

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 17 oktober 2022

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig