Nej, världen är inte bara elände

Iran, Ukraina, klimatkris, gängskjutningar och så allt med svenska riksdagsvalet. Det känns som att allt bara är elände. Och då har jag inte ens nämnt cirka hundra andra grejer som får det att knyta sig i magen på mig.

Det går att bli nedstämd för mindre. Och spelar ens något någon roll när världen ändå bara verkar bli sämre och sämre?! Ja, jag skulle tro att jag inte är ensam om att känna så här emellanåt (kanske känner du prick så just nu?) Och i så fall kanske de här totalt 4 tankarna – som jag brukar påminna mig själv om – hjälpa även dig?!

4 tankar som hjälper mig att komma ihåg det

Världen är inte hemskare nu än förr

Istället är det medias täckning som är bättre. Att vi matas av händelser från prick hela världen är ju i grunden något bra. Och att vi ser och hör så mycket från Iran just nu, trots regimens försök att tysta, är alltså något vi ska vara tacksamma för!

Allt som funkar & är bra är ingen nyhet

Det är däremot dåliga saker som händer plötsligt. Det här tål det att påminnas om: långsam positiv utveckling glöms i princip alltid bort medan vi tenderar att alltid lyfta upp sådant som är negativt. Hur många tonårsgrabbar i orten som går till skolan varje morgon har du läst om i tidningen senaste halvåret?!

Det är smart att avgränsa nyhetsflödet

Att ta in allt kan göra dig deppig & passiv. Ha inte dåligt samvete för att du emellanåt kör skygglappar på, istället är det ofta förutsättningen för att kunna kanalisera sin energi till engagemang och aktivism.

Välj ditt engagemang

Alla kan, och ska inte!, göra allt. Istället hjälps vi åt. Dra upp tydliga gränser för hur och när du engagerar dig och värna ditt mående. För en utbränd aktivist är tyvärr inte längre någon aktivist. Tillsammans skapar vi förändring genom att vi alla gör något. Många bäckar små helt enkelt.

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 27 september 2022

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig