När ska kläder börja kosta sitt verkliga pris?

När vi köper textil idag så betalar vi faktiskt bara en bråkdel av det verkliga priset (och ja, det gäller såklart massvis med konsumtionsvaror).

Istället bärs den största delen av kostnaden av andra. Av de människor som tillverkar våra kläder för löner det inte går att leva på och av djur, natur och klimat. Ja, vad kostar förorenade floder och ökade koldioxidutsläpp egentligen?

Textil måste bli dyrare

Textil är en komplex produkt som kräver stora resurser. Ändå är den så extremt billig. Och resultatet av den låga prislappen ser vi i volymerna vi konsumerar men också hur vi inte behöver värdesätta textil överhuvudtaget. För alldeles för många av oss svider det inte alls att knöla ner en kasse kläder i soporna.

Därför måste textil bli dyrare.

Det är min starka övertygelse.

Och detta måste ske genom politiska beslut och olika typer av ekonomiska styrmedel och beskattningar. Det är också då först jag tror att vi kommer att kunna se secondhand, lagnings- och hyrtjänster blomma ut för fullt. För idag är konkurrensen så fruktansvärt orättvis. När tvivelaktigt tillverkade plagg säljs för en spottstyver är det omöjligt för den som betalar svenska löner och skatter att hävda sig. Och rep-avdrag och subventioner i all ära men jag tror att grundprincipen måste handla om att allt ska betala sitt verkliga pris.

Men de som inte har råd då?

Och ja, jag vet: klassaspekten i detta. Redan idag finns det människor i Sverige som inte har råd, så hur kan jag då ens prata om dyrare kläder?!  Jo, för att det här är inte bara en svensk klassfråga, utan en global.

Vår ”rätt” att köpa billigt bör aldrig stå över någon annans rätt till överlevnad. Därför tänker jag att fördelningspolitik kanske är det vi ska prata mer om. Ja, ex saker som tillgången till billiga hyresrätter, offentligt finansierad idrott och kultur för barn och ungdomar och andra saker som vid en första anblick kan tyckas långsökt.

Kläder måste kosta mer av många skäl, och för de som lever knapert kan och bör vi därför avlasta på massvis med sätt. Men att slåss för rätten att alla, oavsett plånbok!, ska kunna köpa 3 nya tröjor för 199 kr, det tror inte jag är lösningen.

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 12 oktober 2022

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig