Jag flyttar till Östersund

I slutet av december tar jag mitt pick och pack (och familj!) och byter stad. Efter åtta år i Stockholm (och innan dess 6 år i Umeå) flyttar jag hem till Östersund.

Ja, staden jag lämnade efter studenten. Och fram tills för tre år sedan också staden jag aldrig trodde att jag skulle återvända till. Men precis som allt i livet så förändras saker (läs: två barn).

Johanna Leymann, Östersund

Att vända och vrida på drömmar och förväntningar

Och visst är det intressant att det värsta jag kunde tänka mig efter gymnasiet (bo i Östersund) nu är nuets drömliv? I mellandagarna lämnar vi lägenheten i Solna för ett hus mitt i stan med max 1,5 km till prick allt (Själv är jag uppväxt i en liten by 2 mil utanför stan, med 4 km till bussen)

Och som vi vänt och vridit på det här med drömmar, förväntningar och normer senaste åren. Vad är vårt drömliv egentligen? Är det ett renoveringsobjekt att göra till sitt så att det platsar i ett inredningsmagasin? Nej, för mig räcker det liksom att kolla på ett avsnitt av TV-programmet Husdrömmar för att få ångestpåslag.

Så nepp, det är som är andras drömmar är inte våra. Vi vill liksom mest bara ha ett soft och skoj liv. Och så längtar jag helt ärligt väldigt mycket efter ett annat perspektiv på tillvaron än det Stockholms-centrerade.

Nu behöver vi bara skaffa oss massa kompisar, men det tror jag löser sig! För hej jädrar vad det händer grejer i Östersund. Och vad mycket bra folk jag dykt på senaste åren i jobbsammanhang. Det är Sveriges bästa stadskärna (vunnit priser!) med ambitiösa restauranger, en drös co-working-ställen, projekt och initiativ kopplat till hållbarhet och så vidare.

Det finns helt enkelt så mycket potential som nog, helt ärligt inte, fanns när jag gick gymnasiet. Och med det sagt: vad ska jag jobba med? Jo, samma som nu. Men jag kommer behöva bli lite smartare i att batcha föreläsningar runtom i Sverige (att dra till Småland över dagen som jag gör kommer ju inte funka). Och så drömmer jag om att verka mer lokalt.

Hoppas vi ses!

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 1 november 2022

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig