Ett plagg i veckan?! Ja tydligen

Vi svenskar köper i snitt ett plagg i veckan. Låter helt sjukt eller hur? Vem gör något sådant?

Jo jag. Tydligen.

Eller jag är t o m ännu värre. Den här texten skrev jag hösten 2021, och det är min berättelse:

I höst har 20 plagg flyttat hem till mig. På 14 veckor. Men jag har inte upplevt det som mycket alls. Trots att det ju verkligen är det. Och det är kanske det sjukaste av allt. Snarare är det så att jag den här hösten verkligen försökt minimera.

Ett plagg i veckan

Tackat nej – ändå står jag här med 20 plagg

Jag har medvetet tackat nej till säkert tio plagg som pressutskick. Och ja, det kräver karaktär att säga nej till en ylletröja värd flera tusen med motiveringen att jag inte har behov av den (samt att jag behöver förmånsbeskatta). Jag har stått i secondhandbutiker och verkligen funderat både en, två och tre gånger om jag verkligen kommer älska det där plagget.

Jag har aktivt jobbat med mina tankar kring konsumtion och min kärlek till kläder. Och ändå har nästan 1,5 plagg letat sig hem till mig varje vecka i snitt.

Mina nya plagg

Av dessa 20 plagg har jag köpt 10 stycken secondhand: en vinterjacka, två par fingervantar, ett par skor, två par byxor, en sweatshirt, en klänning, en kavaj och en stickad tröja.

1 plagg är remake: en kimono.

1 plagg hittade jag hemma hos mamma och pappa: en mössa.

8 plagg är nyproducerade: 3 par trosor, 2 BH:ar, ett par jeans och en t-shirt i passform och kvalitet jag inte hittat begagnad trots idogt letande. Plagg jag kommer att ha länge och mycket.

Och så det sista nyproducerade plagget: en mössa jag fick i en goodie bag på ett event. Totalt onödigt. Provocerande onödigt. Men måste räknas in i min kvot vare sig jag vill eller inte.

Konsumtionskulturen – ja, jag är en del av en

Så ja, mina 20 plagg är kanske ur klimat-, miljö- och social påverkan inget jätteproblem. Det nya jag köpt (förutom den där jädra mössan jag fick) är alla från märken jag tycker gör ett bra jobb och som jag gärna aktivt stöttar. Och resten var redan tillverkat.

Men ur ett konsumtions- och beteendeperspektiv är jag ju en lika god kålsupare som någon annan. 20 plagg. Som vart och ett symboliserar mitt begär efter något nytt och intressant. Min uppenbara jakt på nästa grej som ger kickar.

Konsumtionskulturen. Och jag är en del av den, det är bara att bekänna.

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 24 november 2021

(Hur har det gått sedan då? Jo, den här insikten var ett brutalt uppvaknande för mig. Och våren 2022 införskaffade jag totalt 7 plagg. Av dessa var 4 inköp av underkläder. 2 var nya plagg efter reklamationer, 1 BH och 1 t-shirt, båda plagg jag köpte under hösten men som inte höll rimlig kvalitet. Dessutom köpte jag 1 sommarklänning secondhand)

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig