Hur börjar en jobba med hållbart mode? Jag får lite då och då frågan om just det. Vilken utbildning har jag gått, vilka andra jobb har jag haft och ja, hur tusan gör en för att på heltid kunna jobba med hållbart mode och det en brinner som allra mest för? Så därför tänkte jag berätta hur jag har gjort.
Alla mina jobb och vad de lärt mig
Vi börjar med att slå fast detta:
- Jag har ingen utbildning inom hållbarhet.
- Jag har aldrig varit anställd eller haft en praktikplats med inriktning hållbarhet.
Ändå jobbar jag med exakt det!
När det gäller utbildning så läste jag samhälle ekonomi på gymnasiet (NEU på Wargentinsskolan i Östersund) och sedan har jag läst de första två åren på lärarutbildningen i Umeå, med inriktning svenska mot gymnasiet (innan jag hoppade av).
Jobb har jag däremot haft många av! Jag har jobbat extra sedan jag gick i högstadiet. Och jag har alltid tänkt att all arbetslivserfarenhet är bra, oavsett vad en sen vill göra. Mina jobb: på handelsträdgård, i köksgerådsbutik, hotellstäd, gallup-undersökningar, kundtjänst, restaurang, elevassistent i särskolan och på gruppboende. Jag kan eventuellt ha glömt något jobb jag haft.
Jag har lärt mig så sjukt mycket på samtliga av alla dessa jobb. Konkreta saker som är topp att ha i vardagen: som hur en städar ett badrum på snabbast sätt, hur en bär tre tallrikar snyggt samtidigt men också hur en kommunicerar med teckenstöd (något jag gjorde med min unge innan hon lärde sig prata = BÄST!) samt hur en smörar åt sig bäst service från en kundtjänst (var trevlig! ALLTID trevlig oavsett hur arg du är!)
Men också större saker som hur en chef ska vara samt hur en verksamhet bör organiseras på bästa sätt. Saker jag lärt mig av att ha mött både extremt dåliga exempel som några bra. Alla mina jobb har också utvecklat mina färdigheter i att bemöta andra människor: vikten av service, kommunikation och förståelse för andra. Det är något jag har med mig varje dag.
Aktivism och engagemang – grunden till mitt jobb
Men det som på allvar är grunden till det jag gör idag – jobbar med hållbart mode – är att jag varit engagerad inom flera olika ideella organisationer. Allt började när jag 16 år gammal åkte jag på “motståndskollo” arrangerat av Rättviseakademin (dåvarande ungdomsförening till det som idag är We Effect) Kollot var sex dagar utanför Stockholm, fyllda med föreläsningar och aktiviteter på temat globala rättvisefrågor. Jag åkte med en kompis – pirrigt och lite läskigt att ta tåget från Östersund till något helt okänt. Vi kände inte en kotte – men ämnet verkade spännande.
Och de dagarna på en scoutgård i Gnesta var, inser jag nu, startskottet på allt det som är jag idag. Det var där jag för första gången fick veta hur smutsig textilindustrin och hur skev världen överlag är. Det var där jag fick uppleva lyckan i att göra gemensam sak med andra: och hur engagemang och organisering på allvar kan göra en till en helare människa. I gymnasiet var jag sedan aktiv i Amnesty och Rättviseakademin. Efter studenten gick jag med i Röda Korsets Ungdomsförbund och jobbade mycket med hållbar utveckling där. Jag var lokalt aktiv men också på nationell nivå. Det var genom Rättviseakademin och RKUF som jag fick upp ögonen för nätverket Rena Kläder, och jag gick deras ambassadörsutbildning. I gymnasiet gjorde jag exempelvis mitt projektarbete om textilindustrin och globalisering.
Vad mitt ideella engagemang har gett mig
Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att jag har så vansinnigt mycket att tacka alla dessa organisationer för. Att organisera sig med andra har varit min bästa (och enda?!) utbildning. För det är i en förening eller i en organisation en på allvar kan och får pusha sig själv. Genom interna utbildningar, nya sammanhang och fantastiska människor.
Om det är något som gör mig så förbaskat lycklig så är det just vad dessa sammanhang alltid har gett, och ger mig. Att tillsammans med andra växer jag, och jag blir så vansinnigt mycket vassare i det jag gör.
När det gäller hållbart mode så kommer såklart det allra mest av den kunskap jag har i dag från att jag sedan mer än 15 år aktivt har läst och fördjupat mig i det mesta inom ämnet som kommit i min väg. Just för att det är något jag älskar.
Men grunden till den lusten, ja, den kommer från mitt engagemang. Det är där jag har tränat mina projektledarskills som mest. Det är också där jag övat om och om igen på att omsätta en idé till konkret aktion. Jag har lärt mig vikten av kommunikation, paketering och vilka typer av kampanjer som funkar bäst. Det är min organisationserfarenhet som har gjort att jag idag tycker att en av mina starkaste egenskaper är att inspirera och peppa andra. Så ja, jag säger det igen: jag är så oerhört tacksam för allt det jag har lärt mig genom mitt engagemang.
Aktivism är den bästa sortens skola
Idag är jag mer än dubbelt så gammal som sommaren med motståndskollo. Men många jag träffade där och några år senare är människor jag än idag känner – för att vi alla jobbar med det vi trodde på då och fortfarande brinner för. Någon är hållbarhetschef på stort modebolag, någon annan driver kommunikationsbyrå på temat hållbarhet och ytterligare andra jobbar inom olika organisationer. Och så vidare.
Och jag är så förbannat tacksam för den skola aktivismen varit och alltid kommer att vara för mig.
Idag jobbar jag med det jag älskar allra mest. Ja, och det är inte med lite stolthet jag kan säga att den jag är idag är den typen av person som jag så innerligt beundrade när jag var just 16. Något jag tänker ändå är ett fint betyg på livet.
Så att säga att ideellt engagemang inom den fråga en brinner för också kan innebära ett arbete i framtiden, ja, det är inte alltför långsökt.
Mina bästa tips för dig som vill jobba med hållbart mode
Därför är mina allra bästa tips till dig som vill jobba inom hållbart mode (eller annat värderingsdrivet område) dessa:
- Engagera dig i en organisation!
- Ta initiativ – dra igång grejer själv, läs på och var en doer.
- Analysera och använd dig av alla dina andra samlade erfarenheter (det som på pappret inte kanske ser helt relevant ut kan vara det: exempelvis är ju faktumet att jag jobbat inom så många serviceyrken en superstor tillgång!)
- Lär känna många människor och var schysst – ett bra nätverk är ovärderligt! Sen kan du såklart läsa en utbildning och/eller tjata in dig på en finfin praktikplats. Det tror jag också är smart. MEN det är inte den enda vägen. Det tänker jag att jag är ett bevis på. (Och ja, att engagera sig ideellt funkar fint även om du är introvert. Ditt engagemang kanske kommer att se lite annorlunda ut, men det fina är att alla alltid kan forma sitt engagemang att passa sig själv på bästa sätt!)
Senast uppdaterad 16 juni 2022