Om mig

Johanna Leymann heter jag och jag är föreläsare, författare och opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Jag tror på folkbildning och att alltid göra det med faktabaserad kunskap på ett lättillgängligt, men aldrig förenklat, sätt. Och det är därför jag har valt att göra min hemsida till en kunskapsbank om hållbart mode med tydliga källhänvisningar, fritt för alla att ta del av. Hoppas att du ska trivas här!

Johanna Leymann
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Mer om mig

Sedan februari 2023 arbetar jag som projektledare för Kretsloppsparken – en ny återvinningscentral med stort återbrukscentrum – i Östersund. Jag har därför valt att helt avsluta mitt företag och frilansande, och gör därför inga föreläsningar, konsultuppdrag eller liknande längre. Jag rekommenderar istället varmt min författarkollega Jennie Dahlén: www.jenniedahlen.se

Tidigare har jag drivit podcasten Slowfashionpodden, instagramkontot @johannaleymann.se samt varit en ofta bokad föreläsare. Hittills har jag skrivit fyra böcker inom hållbarhet, varav två helt om kläder och textil: Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode samt Klä barnen – växa, ärva, fixa, laga (båda tillsammans med Jennie Dahlén och utgivna av Ordfront förlag).

Jag är av den starka övertygelsen att en förändrad mode- och textilindustri måste drivas på alla fronter samtidigt. Och även om mycket av det jag gjort – och fortfarande gör genom mitt projektledarjobb – är riktat mot konsumenter och civilsamhälle, så tycker jag självfallet att företag och politik har ett minst lika stort ansvar, om inte större, för att skapa omställning. Därför har jag också gjort en hel del konsultuppdrag för större och mindre bolag inom modesektorn. Allt för att på så många olika sätt som möjligt trycka på för förändring.

Jag bor sedan december 2022 i Östersund med man och två barn (födda 2017 och 2020). Efter många år i bland annat Umeå och Stockholm är jag nu en av många hemvändare som flyttat tillbaka. Hette tidigare Nilsson, men bytte i mars 2021 efternamn.

Hur det kommer sig att jag överhuvudtaget jobbar med det jag gör? Det berättar jag mer om här: Jobba med hållbart mode? – så gjorde jag

Johanna Leymann med vit skjorta
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Erfarenheter i urval

2003 – hörde jag för första gången talas om problemen inom klädindustrin och började intressera mig för det.

2005 – gjorde mitt gymnasiearbete om globalisering och textilindustrin (gick samhälle ekonomi på Wargentinsskolan i Östersund). Jag började också engagera mig inom rättvis handels-rörelsen, Röda Korsets Ungdomsförbund och nätverket Clean Clothes Campaign.

2009 – startade smyckesmärket JohannaN med fokus på transparent och rättvis produktion. 2019 lade jag ner märket, efter 10 år. Då hade jag bland annat gjort de mycket uppmärksammade smyckena till FATTA – föreningen vars arbete gjort att vi idag har en samtyckeslagstiftning. Smyckena såldes i tusentals exemplar och gav över 700 000 kronor oavkortat till FATTA.

2014 – startade klädbutiken Replik i Vasastan, Stockholm och drev den fram till 2017. Butiken samlade och marknadsförde ett tiotal hållbara modemärken.

2016 – skrev och gav ut min första bok tillsammans med Jennie Dahlén (då Johansson): Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode (Ordfront).

2018 – startade Klimatklubben tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo. Under den hösten växte vi från noll till 20 000 medlemmar de fem första veckorna.

2019 – utsågs till Sveriges Secondhand-profil av Erikshjälpen. Gav ut boken Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft (Norstedts) tillsammans med Emma och Maria. Vi blev också korade till Årets framtidsmamas samma år av tidningen Mama.

2020 – gav ut Klimatasken – stora förändringar i litet format (Novellix) med Emma Sundh och Maria Soxbo. Insåg också att jag trivs bättre som specialist än generalist, och valde därför att lämna Klimatklubben samt allt mitt klimatarbete. För att istället fokusera helt hållbart mode.

2022 gav i april ut boken Klä barnen: växa, ärva, fixa, laga tillsammans med Jennie Dahlén. Jobbar också som föreläsare, moderator, konsult och influencer.

2023 – började jobba som projektledare för kretsloppsparken på Östersunds kommun. Gav i september ut en ny uppdaterad utgåva av Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode (Ordfront)

Senast uppdaterad 1 februari 2024

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig