Garderobsanalys och få koll på din stil

Dags för garderobsanalys! En klok grej att göra lite då och då är att djupdyka i garderoben och fundera några varv över vilka kläder du verkligen gillar och använder, varför det är så samt vad det betyder för din stil! Och därför hittar du min guide till hur du rent praktiskt gör här:

Gör en garderobsanalys
Foto: Damon Hatefi

Gör en garderobsanalys!

Kanske är det värt att börja med en garderobsrensning. Sedan är det dags att på allvar fundera över det som finns där i.

En bra start är att dyka in i garderoben och analysera vad du äger, vad du behöver och också varför du äger det du gör. Målet är helt enkelt att bygga en garderob som går att mixa, matcha och använda i alla de situationer som just du hamnar i.

Garderobsanalys – ställ dig följande frågor:

  • Vilka plagg, som jag redan äger, trivs jag bäst i?
  • Vilken typ av plagg? Skjorta eller tröja?
  • Vilka färger och mönster? Svart, rött, rutigt eller blommigt?
  • Vilken passform? Rymligt eller tajt?
  • Vilka snitt och skärningar? Hög midja, smala byxben, polokrage eller v-ringat?
  • Vilka plagg, som jag äger, har jag aldrig eller sällan använt? Varför? Vad exakt är det med det plagget jag inte trivs eller tycker om?
  • Kräver mitt arbete några speciella plagg?
  • Har jag uniform eller speciella arbetskläder på jobbet? Används privata plagg bara på fritiden
  • Kräver mina arbetsuppgifter att jag använder min kropp på något speciellt sätt? Långa halsband och ömtåliga material när en jobbar på förskola är sådär, precis som långa svepande tröjärmar om en jobbar som frisör.
  • Hur ser min dag ut rent praktiskt? Fungerar långkjol eller vida byxben om jag cyklar mycket
  • Vad känner jag mig bekväm respektive obekväm i? Tycker jag att det är jobbigt med tajta jeans? Kliar ylletröjor? Är grönt en färg jag blir glad av?

Få koll på din stil
Foto: Damon Hatefi

Utgå från listan nästa gång du ska uppdatera garderoben

Nu har du förhoppningsvis en riktigt bra lista på både vilka plagg du gillar och varför du gör det, vilka plagg som det rent praktiskt är bra för dig att äga samt också vilka plagg du av erfarenhet nu har lärt dig att du bör undvika.

Kolla igenom listan, vilka slutsatser drar du? Vilka typer av överdelar verkar vara ultimata för dig och vilka underdelar är det du verkligen använder? Hur ser det ut med skor, accessoarer, smycken? Nästa gång du ska införskaffa kläder tar du självklart med dig listan, alternativt lär dig den utantill.

Två enkla råd

Köp aldrig sådant du inte blir glad av eller känner dig bekväm i! Att något är billigt eller bara okej är aldrig argument för att ett plagg att få flytta hem till dig. Utan välj noga och med omsorg. Och allra helst så sällan som bara möjligt, för om det en inventering verkligen kan ge en så är det insikten om hur mycket bra kläder en faktiskt redan har!

Så därför: sträva alltid mot att använda det du har! Ta hand om de plaggen och se till att de trivs så bra det bara går hos dig. Gräv där du står helt enkelt istället för att bara blicka efter nytt.

Så med allt detta sagt: när du väl behöver införskaffa något nytt, utgå från din lista. Genom att på allvar veta vad du gillar och trivs i blir det här så mycket lättare när du står där i butik eller surfar runt på nätet. Och en bra bonus är såklart att ju petigare du är in, desto färre saker kommer att ge dig dåligt samvete för att du inte har använt dem tillräckligt mycket…..

Men om du känner dig obekväm i allt?

Sen kan det såklart vara så att du känner dig obekväm i det mesta, eller kanske snarare i bekväm i plagg du egentligen inte tycker är så fina. Ja, om du trivs som bäst i säckiga mjukisbyxor men drömmer om blommiga vida byxor. Hur gör du då?

Hur blir du bekväm i plagg eller en stil som inte känns helt självklar just nu? Mitt svar är träning! Om du vill utveckla din stil, se det som en process. Om ditt mål är blommiga byxor, men att du aldrig använt något med stora mönster innan. Ja, då är mitt bästa tips att börja litet. Kanske ett par svarta byxor med ett jättediskret mönster? Eller en scarf i någon härlig färg som inte tar så mycket plats.

Tänk på det som en steg-för-steg-grej. Börja med den lilla detaljen och bär den tills du känner dig bekväm, öka då upp lite ytterligare och fortsätt så tills du faktiskt känner dig avslappnad i de där färgglada byxorna!

Analysera garderoben
Foto: Damon Hatefi

Be om hjälp!

Och du, det kan också vara värt att be om hjälp och andras ögon när det gäller stil. Var inte rädd eller blyg att fråga! Ibland är det nämligen så enkelt att en bara behöver få prata om sina tankar och funderingar med någon som tar det på allvar. Det är i alla fall något jag tror stenhårt på. Kläder anses ofta som något ytligt och ett lite fånigt intresse, men i själva verket är det så otroligt många saker kopplade till det. Och att känna förvirring, ångest eller andra jobbiga känslor är såklart helt naturligt.

Men kläder är bara kläder – och just därför tycker jag verkligen att det också ska försöka vara bara roligt. Att, som så många av oss, lägga massor av tid på att må dåligt kopplat till kläder är inte speciellt skoj. Och det är så jag ser på hållbart mode överlag: att allt är och ska vara härligt! Och det från produktion till hur plagget får dig att må.

Så när det inte bara känns inspirerande och roligt, ja, då kan det alltså behövas hjälp att hitta det fokuset! Och att ta hjälp av exempelvis en stylist är en sådan bra grej, och då tipsar jag mer än gärna om den person jag tycker är absolut vassast i landet på detta: Monika Kichau.

Läs gärna också dessa texter som jag skrivit på samma tema: Så stillar du köpbegäret på effektivt sätt och Vad är grejen med “5 klassiker alla måste ha i garderoben”?

Senast uppdaterad 16 maj 2022

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig