Dagens outfit – och hur mina tankar förändrats

Förut tänkte jag alltid att en outfit-bild på instagram handlade om att visa upp något ”nytt” varje gång. För att berätta om bredden, och leda i bevis att en hållbar garderob är mångfacetterad, härlig och rolig. Att det aldrig handlar om att försaka sitt modeintresse eller att ta på sig trista och gråa grejer.

Men även om det var secondhand så var det något i det där med att det skulle finnas ett ”nyhetsvärde” i varje outfit som började skava. Att jakten på nästa och nästa gjorde att jag var fast i exakt samma konsumtionskarusell som den jag faktiskt ville kritisera. Låt vara att klimatavtrycken är minimala jämfört med om jag hade köpt nytt. MEN det var något i begäret efter det nya, och att det jag redan hade inte dög(?!), som kändes osunt.

Dagens outfit

Nej tack till att underhålla konsumtionsbegäret

Så istället för att rulla mängder av secondhand för att underhålla ett, i grunden av marknaden skapat,
konsumtionsbegär började jag utmana mig själv. Varför och vem har lärt mig att upprepning känns trist? Varför anses det vara en brist på kreativitet? Och varför är min instinktiva känsla att jag skäms när jag bär samma outfits en gång i veckan? VARFÖR?!

Låt oss därför slå ett extra slag för de ständigt repeterade outfitsen. För att utmana nyköpsnormen. För att jobba med vår inre nöjdhet över det vi faktiskt redan har. Och visa på att riktigt bra plagg och kombinationer förtjänar att bäras många gånger!

På den här bilden använder jag samma jeans som jag haft i säkert 6–7 år, de är lagade många varv men duger bra än. Skjortan har jag gjort själv under ett pressevent med Remake Sthlm. Kavajen är min pappas gamla och justerad hos skräddare (den skrev jag om i ett eget inlägg i höstas). Och ringarna är från det smyckesmärke, JohannaN, som jag drev 2009-2019. Skorna är ett av väldigt få nyköp senaste året, och de har jag helt ärligt nästan varje dag nu i vinter.

Så om vi har setts någon gång de senaste månaderna är det inte helt otippat att du har sett mig i minst ett av dessa plagg. För visst heter det ”repetition förnöjer” och inget annat?! 😉

Denna text publicerades ursprungligen på Instagram den 14 februari 2023

Tillbaka till Krönikor

Tyckte du om den här artikeln?

Du får väldigt gärna dela och tipsa vidare till andra – det skulle göra mig väldigt glad! Om du vill använda något av det jag skrivit eller mina bilder, källhänvisa alltid och hör gärna av dig så jag vet vad och hur det används. Detsamma om du har några frågor eller funderingar – maila mig!

Johanna Leymann

Jag är föreläsare, författare och oberoende opinionsbildare inom hållbart mode, med över 15 års erfarenhet. Mer om mig